Aningú de nosaltres ens agradaria tindre un abocador de residus a la porta de casa. Les olors, la contaminació del sòl, la degradació de l'entorn... Els efectes de les línies de Molt Alta Tensió (MAT) són igual o fins i tot més negatius tant per al medi ambient com pel que és encara molt més greu: la salut de les persones.

El traçat previst per a la nova MAT Almassora-Morella, que connectarà la subestació de Morella amb la de la Plana, afectarà de manera greu nuclis habitats en 17 poblacions de les comarques del nord. Algunes de les zones afectades serien llocs emblemàtics com ara la Serra de Borriol, Vilafamés, la mola d'Ares i espais de la Xarxa Natura 2000 de l'Alt Maestrat.

L'empresa Red Elèctrica d'Espanya, amb el consentiment del Ministeri d'Indústria, ha promogut un projecte que és un atac en tota regla a les nostres comarques. No només ens juguem la salut, sinó també el paisatge, les possibilitats econòmiques i el nostre futur.

D'una banda, sabem que aquesta actuació tindria un impacte negatiu sobre el patrimoni cultural i l'entorn natural, els quals tenen un gran valor paisatgístic i ecològic i són bàsics per a l'economia i el turisme de les nostres comarques. D'una altra, està demostrat que l'exposició als camps electromagnètics pot provocar malalties com el càncer o la leucèmia, sobretot en els més menuts. A més, segons un dictamen desfavorable que ha emés la Conselleria de Medi Ambient, és necessària la baixa i el desmantellament de la línia antiga, ja que els efectes ambientals sinèrgics de les dues línies suposarien un impacte crític en el medi ambient.

La societat ja s'ha mobilitzat. La Plataforma NO a la MAT Comarques del Nord ha signat un manifest de rebuig de la iniciativa al qual ja s'han adherit diversos ajuntaments. Des de Compromís hi donem tot el suport, com ja estem fent des de la Generalitat i a Madrid. Lluitarem des de totes les institucions contra aquesta barbaritat. No volem que els nostres xiquets i xiquetes patisquen cap d'any. No podem permetre que posen una línia amb tant d'impacte mediambiental i tants riscs per a la salut tan prop de zones poblades i travessant paratges naturals. Cal que posem fre com abans millor a aquesta aberració. En defensa del futur de les nostres comarques, de la salut dels nostres veïns i del medi ambient, diguem NO a la MAT.