Durant 2.340 dies (quasi set anys) els alumnes i els docents de l'IES Honori Garcia han estat en barracons. Uns barracons amb els quals empreses amigues del Partit Popular feien negoci. Per fi esta semana hem pogut obrir el nou edifici de l'institut, després de 20 mesos de govern progressista a la Comunitat Valenciana i a la Vall d'Uixó. Hem canviat corrupció per educació pública de qualitat. I el nou edifici de l'institut, que per fi, és una realitat és la mostra més clara de les prioritats dels governs del canvi. Però no la única.

Fa 20 mesos les Coves de Sant Josep pràcticament no venien entrades per internet, deixant perdre un dels principals canals de venda de productes turístics. Les Coves de Sant Josep tampoc estaven presents en aplicacions que ofereixen escapades, packs turístics de cap de setmana o plans d'oci. Ni tan sols teníem unes taquilles al Paratge de Sant Josep d'acord amb el volum de turistes que rebem cada any, ni una imatge adaptada al que demana el turista hui en dia, ni un parking en condicions?

Ara el número d'entrades venudes per internet per a visitar les Coves de Sant Josep ja és similar al de les venudes en taquilla. Tot i això, ara tant la taquilla com l'entrada al riu subterrani tenen una imatge més moderna i atractiva, adaptada als nous temps i a les noves tendències en turisme. També estem presents en aplicacions mòbils de plans d'oci i disposem de pantalles amb informació sobre els jaciments arqueològics de l'interior del riu subterrani i adaptades al llenguatge de signes.

Però sobretot hem presentat nous productes que aposten per un turisme actiu, d'experiències i sensacions. Es tracta del cicle musical Singin' in the cave, que aprofita l'excel·lent acústica de les Coves per a oferir concerts íntims i reduïts. I també parlem de la gran aposta turística per a esta temporada: l'espeleokayak, visites especials en kayak individual o doble i amb material tècnic que permeten una experiència única que no es pot practicar en cap altre lloc d'Europa.

Fa 20 mesos a l'Ajuntament de la Vall d'Uixó tots els tràmits i expedients es feien en paper. Parlar d'administració electrònica era poc més que ciència ficció. Mentre a les trobades de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, els alcaldes i alcaldesses aprofitaven els descansos per a signar decrets o documents a través del seu telèfon mòbil, jo havia d'esperar a arribar a la Vall d'Uixó per a fer-ho amb bolígraf. Una pèrdua de temps i de diners en folis i tinta perquè l'anterior equip de govern del PP no havia invertit ni un cèntim en implantar l'administració electrònica.

Actualment, després de 20 mesos de govern progressista a la Vall d'Uixó i d'invertir quasi 200.000 en la implantació de l'administració electrònica tots els tràmits interns es realitzen per via telemàtica, sense gastar paper ni tinta i amb l'estalvi econòmic que això suposa tant en subministraments com en manteniment d'impressores i fotocopiadores. I el que és més important: els veïns i veïnes poden fer gestions (per exemple presentar sol·licituds per a les borses d'ocupació o obtenir diversos certificats) per internet, les 24 hores del dia i sense necessitat de desplaçar-se.

Estos són sols alguns exemples del que ens vam trobar fa 20 mesos a l'entrar al govern, un Ajuntament ancorat al passat, dominat per la desídia i la paràlisi a la qual ens condemnava el Partit Popular. Ara el turisme ja no viu de rendes i els turistes ja no sols arriben per pura inèrcia a les Coves de Sant Josep, que afortunadament és des de fa molts anys són destí consolidat i reconegut.

Hui en dia oferim alguna cosa més al visitant i per això apostem per connectar el Paratge amb el nucli urbà amb novetats com els guies o l'autobús turístic, amb l'objectiu que la seua presència beneficie econòmicament al sector hostaler i comercial de la nostra ciutat.

En definitiva, en 20 mesos hem passat de ser la ciutat més vulnerable d'Espanya a ser una ciutat d'oportunitats, d'una ciutat que no havia invertit ni un euro en noves tecnologies per a modernitzar l'administració o el turisme a una ciutat que ara fins i tot posa en marxa al costat de la Universitat Politècnica de València un projecte pilot de control del camp amb drons per a evitar robatoris i abocaments incontrolats. És el camí per a ser una ciutat de coneixement, innovadora i moderna.