He descobert aquesta setmana conceptes estranys, desconeguts per a mi, borinot com sóc. Un és «creativitat urbana». Encara no he esbrinat què deu ser això. Posar plantetes de plàstic i bescanviar Pasión por Castellón per Castellóh, o galindaines d'aquest tipus, dic jo. Més creatius em semblen els habitants de Vall d'Uixó, que estan promocionant les Coves de Sant Josep amb tot d'esdeveniments. Que si el Sant Valentí en barca, que si van a fer ara un espectacle d'orcs, orques, elfs, hòbbits, etc., amb la saga èpica d'El senyor dels anells de Tolkien...Qualsevol dia hi munten un festival de Batman i veurem els i les visitants penjant del sostre i abillats de negre.

Conyes a banda, és una idea divertida, la dels orcs, els hòbbits, etc. i pot atreure molta gent. Crec que amb una mica d'imaginació, la idea es podria escampar a tota la província i fer d'ella un parc temàtic amb què, posant en comú totes les sinergies i ajuntant tota la proactivitat de les institucions públiques, siguen del color polític que siguen, atrauríem una fotracà de turistes i nedaríem en l'abundància.

Perquè no diga ningú que només critique, vull fer alguna xicoteta aportació i així, aquests dies he repassat la toponímia, l'antroponímia i altres qüestions de noms, tan de moda entre la valencianor contemporània si ens atenem només a les titlles de Mònica/Mónica Oltra o a la de Valencia/València/València.

Som-hi per feina i endavant les "haches"! La capital: ja ho diu el títol de la columneta: Gandalflló de la Plana. La província: Gandalflló o "La Tierra Media", atès que estem empanats entre València, les Portes de Gondor i Tarragona/Catalunya: la Porta Negra de Mor d'Or. A ponent, tenim les terres d'Aragorn, o les Terres Aspres. Alguns topònims són molt senzills. Ara que fem valdre les coves de la Valltorta amb la celebració del centenari de la descoberta, Tírig, per exemple, esdevindria Minas Tirig, i tan panxos.

Clar que els nostres polítics i polítiques també hauran de donar exemple entre la ciutadania i ajustar els seus noms al nou parc temàtic, contribuint poderosament a la iniciativa, amb esperit mamprenedor. El president de la Diputació, per exemple, que ara es diu Javier Moliner i que té un aspecte de hòbbit ben alimentadet podria ser Frodo Diputasión (Senyor Frodo! Senyor Frodo! el victorejarem) i el seu lloctinent, Sales, Sales-Sagaz. Passant a l'Ajuntament de Gandalflló de la Plana, la primera dama podria ser això, la Dama Èlfica; a la segona dama, li diríem Alidriel, per exemple; a Pérez Macián, el Senyor dels Vents, perquè sempre bufa i rebufa, quan te l'escoltes per la ràdio. A Bengoña Carrasco, Ella-Laraña, tot i que no tinc clar si aquest antropònim li escauria millor a la senyora Bonig. A Xavier del Señor de la Gala (no sé, ja té un nom prou èpic), jo li posaria: el taverner de La Perca Daurada, per com és de fester amb els Tom Bombadil i perquè la Perca Daurada, té evocacions marineres, encara que siga un peix de riu... O bé, com és l'amo i senyor de Columbretes, una proposta seria el senyor de Góndor, ja que Góndor vol dir "terra de pedra", en al·lusió a les Columbretes o, també, El senyor de Góndolin: Góndolin és "roca amagada", per la mateixa raó. Que trie si els maldecaps de l'Orco de les Gaiates li ho permeten. El grup municipal de Ciudadanos podrien ser els homes de Bree, ja que tenen, segons Tolkien, noms botànics (Butterbur, Barliman, etc.) i ja se sap que les plantetes són força dorments, vull dir, brossetes que no pinten molt enmig de la jungla municipal.

Queden molts noms i pobles per perfilar, però el paper és curt i l'obra d'immortal de Tolkien, i les nostres terres i gents, vastíssimes, les de Gandalflló... Segur que voldríeu saber qui serà Gol·lum o Smeagol. És ben senzill: Gol-lum o Smea-Gol és, a Gandalflló, el senyor David Cruz, el tan estimat de l'afició futbolística. En qualsevol d'aquests noms fa gol! Continuarem, buenasnotxes, bona nit!