Pitàgores deia: «Educa als infants i no serà necessari castigar a l'adul». Aquesta sentència del savi grec em fa pensar en les despeses que hem de destinar els ajuntaments per a la conservació del mobiliari urbà, degut a la destrucció i vandalisme gratuït que tenim que sofrir els municipis. És, sobretot, en època estival quan les localitats costeres sofrim veritables onades de vandalisme en carrers, parcs, places i jardins, sense oblidar pintades en edificis o deixalles fora dels contenidors. Però per sobre de tot, es troba el problema dels excrements dels gossos, que s'ha convertit en una lacra de primer ordre per a tots els consistoris, ja que és molt difícil de combatre quan qui no ho recull ho fa d'amagat.

Eixa falta de consciència ciutadana la paguem entre tots. Eixa falta de civisme hem de combatre-la amb educació, tant en l'escola com en la família. Hem de pensar que els carrers són de tots, que fem poble entre tots i que viure en un poble net, ordenat i segur fa la vida a tots més agradable sense oblidar que és un reclam més per a atraure a la gent. Si volem viure del turisme, treballem per ell.

Ara que estem preparant-nos per a la posada a punt de les nostres platges i zones costeres, és moment de recapacitar sobre el que he exposat abans. Els ajuntaments treballem aportant els recursos necessaris per a poder donar la millor imatge del poble i donar serveis als veïns i visitants. El ciutadà conscienciat respecta les instal·lacions i les normes de convivència, per això no és just que entre tots paguem les destrosses causades per aquells que no les respeten, per tant mentre l'infant no estiga educat i preparat per a una convivència cívica, serà necessària la sanció.

Esperem que no siguen moltes les sancions que s'hagen d'imposar, ja que serà una forma de mostrar que la societat està conscienciada de que tot és de tots.