Quan es parla del cementeri, la gent „generalment„, fa una ganyota i sembla incomodar-se. Possiblement siga perquè la paraula els duga a la ment la sensació de mort i oblit que ens recorden el destí inevitable que tard o d'hora tots haurem d'afrontar. Però, aquests recintes no tenen res a veure amb l'oblit sinó tot el contrari. Són llocs de memòria, llocs on acudim de tant en tant perquè seguim recordant els nostres éssers estimats. Per tant, també són llocs de vida perquè mentre siguen recordats estaran vius. Els cementeris han tingut també un important valor cultural i històric com a lloc d'encontre entre el present dels vius i el passat dels morts. Diverses ciutats els tenen incorporats com a patrimoni cultural i el Consell d'Europa ha reconegut una «Ruta europea de cementeris» amb 52 necròpolis en 16 països diferents.

El cementeri de «San José» no és tan sols un lloc d'enterrament, sinó també un museu de la memòria ja que ens mostra un espai representatiu del passat social dels nostres avantpassats. De fet, aprofitant el segle i mig de vida que té, podem conèixer grans canvis polítics-social a nivell estatal i provincial així com esdeveniments històrics i culturals que han conformat la memòria col·lectiva de la nostra ciutat. Per no parlar de personatges: músics, arquitectes, polítics, metges o qualssevol persona relacionada amb el món de l'art, així com persones anònimes que per una o altra raó la municipalitat va distingir. En aquesta ocasió el que es vol donar a conèixer és l'obra funerària de l'escultor Juan Bautista Adsuara Ramos.

Nascut a Castelló el 31 de juliol de 1891, des de molt prompte va manifestar una forta vocació artística, la qual cosa li va servir per aconseguir una pensió per part de la Diputació Provincial i poder així cursar estudis en l'escola de Belles Arts de San Fernando a Madrid.

Adsuara va rebre molt premis i distincions que van fer d'ell una de les figures més prestigioses en el panorama artístic nacional i també internacional donat que la seua obra es troba exposada en museus de ciutats d'altres països: La Haya, Bogotà, Buenos Aires, Moscú... etc.

Treballades amb bronze

Són moltes i molt conegudes les obres d'Adsuara que es poden contemplar per diferents llocs de la ciutat de Castelló, però el que és menys coneguda i no per això menys important és l'obra funerària ubicada al cementeri de San José. Són al menys quinze les obres d'aquest escultor les que estan escampades per la necròpoli la majoria de les quals estan treballades amb bronze. Moltes d'elles són làpides de familiars de l'artista i altres foren encàrrecs particulars de famílies benestants com el cas de les figures col·locades en els panteons dels empresaris Ezequiel Dàvalos i Juan Bautista Segarra Bernat. Amb aquest itinerari podrem veure com a poc a poc, Adsuara evoluciona d'un estil poc definit i amb influències d'altres escultors com Mariano Benlliure, a un altre on es pot apreciar una gran evolució estilística on domina les tècniques del baix relleu i on s'ajusta més a les formes geomètriques.

Podrem contemplar obres de temes bíblics i altres al·legòrics sempre relacionats amb el tema de la mort. Ens podrem recrear en els detalls de les figures i sobre tot en les vestimentes que tan admirablement treballava l'escultor. De fet, a partir de 1932, Adsuara va obtindre la «Cátedra de Dibujo de ropajes y del natural» en l'Escola Superior de Belles Arts de San Fernando a Madrid.