La caloreta és aqueixa forma de l'energia que dilata els cossos i les panxes, ens fa suar i va produir, entre moltes altres coses, la canterella o la màquina de fer gelats de fusta amb mànec metàl·lic d'aquells que et tiraves mig matí menant fins que eixia una pasta fresqueta amb molt poca substància.

Els homes, les dones, els batracis, els polítics i fins i tot els borinots com jo, així com els poetes i les poetes més celebrats, estem formats per unes pilotilles de materials diversos, tots de la química orgànica i alguns de plàstic o metall (segons si t'has posat silicona al cul o a les mamelles, o si t'han posat alguna pròtesi de titani) que se'n diuen àtoms, els àtoms s'agrupen en unes pilotilles més grans, que se'n diuen molècules i després hi ha coses de farmàcia o de bistec, com les vitamines, les proteïnes, les endorfines, etc. Una composició molt senzilla: el CHONP ens forma. El CHONP i alguns oligoelements, que són com unes polsetes inapreciables, però que també en tenim. El CHONP vol dir: carboni, hidrogen, oxigen, nitrogen i fòsfor. Alguns tenim, també, flato.

Així estem conformats, segons he llegit. Però els homes, les dones, els batracis, els polítics i fins i tot els borinots com jo, així com els poetes i les poetes més celebrats tenim també el que els grecs anomenaven psique, els cristians, l'animeta, etc. L'animeta era una cosa com de plàstic amb què ens amenaçaven de xicotets quan ens fèiem un tall o una esgarrapada. Ens deien: "Para compte que se te n'eixirà l'animeta" i jo pensava que era com un film d'embolicar el pernil i que allò fugiria i em moriria tot mort. Després els capellanots de la privada ens amenaçaven amb el foc de l'infern i altres tendreses d'aquells qui són tot amor... En fi, un poema. Així, que a més del CHONP tenim psique, esperit, animeta, etc. Quin embolic!

La calor, a banda de fer-nos suar, abaixar-nos la tensió, etc. també actua sobre la psique, l'esperit, l'animeta. Sol passar que amb la calor no dorms bé i després estàs d'un mal cafè que vas mossegant com un Dràcula, un Nosferatu o un xitxo rateret valencià. Llavors hi ha un intercanvi d'energia calorífica o caloreta entre els polítics i les polítiques que se sostrau als principis de la calorimetria i que cal no confondre ni amb la temperatura, ni la tempura, ni l'entalpia, ni l'alqueria de ta tia; ni molt menys amb l'abrusadora fe dels convents de les monges eixes que estan posseïdes de caloretes tercianes i amb xiquets...

És el que ha passat aquesta setmana a les institucions polítiques de Castelló. A la Diputació, per exemple, la caloreta va posar molt nerviosos a Moliner i a Benlloch i es va muntar un calippo que Moliner va decidir suspendre el ple. És el seu concepte de democràcia, si em toques molt el termòmetre, et tanque la paradeta i se acabó lo que se negociava. Una mica estrany per a un home tan llegit com Moliner (si llegim els seus articles, tots amb referències literàries de l'any de la polca). El vaig vore eixe mateix dia al carrer de Cavallers, que entrava el cotxàs al pàrquing, i devia estar de molt mala llet, perquè s'ha quedat més prim, ell que és fartonet de mena com jo... Està molt gildo, ara! En fi, presi, una truiteta d'un rovell amb un orfidalet i pelillos a la mar...

A l'Ajuntament, el mateix. Els de Castelló en Moviment (calorífics) es van muntar també un pollastret o gallineta amb l'alcaldessa glamurosa, amb el company de COU, Toni Lorenzo, etc. dels altres no tinc dades. Llàstima que els del Bloc ara s'han quedat sense kamikazes Castelars, reis de l'oratòria i el florido pensil que és l'Ajuntament hauria estat més divertit. Bé, de tota manera, la ciutadania estem molt distrets. Així van les coses, la caloreta i així deixe l'article que me'n vaig a fer-me un glopet de la canterella i a ventar-me amb un palmito/ventall. Buenasnotxes, bonanit!