11 de junio de 2017
11.06.2017

Legalitat

10.06.2017 | 23:36

benvolgut lector, benvolguda lectora, si eres com aquest borinot que t'escriu i només tens una nòmina curteta i tens algun fill o filla estudiant alguna carrereta, grau o màster, espavila, perquè has de fer la Declaració de l'Hacendado sr. Montoro. Espavila o t'enviaran un sobret amb crespons negres i et repassaran fins i tot la borra del melic per si t'has deixat algun centimet de més a la butxaqueta. Sense pietat i a més, et repassaran les declaracions dels quatre anys anteriors. Com diu la nostra totglamur alcaldessa, Amparo Marco (incomparable): «La legalitat està per a complir-la». I té raó, però jo crec que en aquest país la legalitat només s'aplica a la pobreteria, com nosaltres i a Catalunya.

Si, altrament, em lliges tu que eres un ricatxo amb negocis internacionals, potser te'n riuràs moltíssim i continuaràs menjant gambetes i gambots i esperaràs que algú et torne a convidar perquè li expliques com t'ho fas. Amic de pobreteria: «¡Sé fuerte!». La llei s'ha fet per a quatre i el millor que pots fer és buscar-te una cantonada a una bona església de pro, res d'extraradis, per a pidolar quan et jubiles. Si penses que totes les cotitzacions que t'han tret de la nomineta et serviran per a fer de fira o pagar-li la Primera Combustión a algun netet, vas dao! I com de dao, ahí t'han dao! Si se't mor una tia fadrina amb quatre xavos, tres quarts (o quatre) d'aquest, millor renúncia a l'herència, al piset amb tot de treballs de ganxet al sofà, etc., et cruixiran amb impostos de successions i l'any que ve hauràs de pagar un parell d'Ibis de l'ala. La realitat, com deia el poeta, no és el que voldríem.

Per als ricatxos, ja sabeu, hi ha fins i tot amnisties fiscals i no valen cobles ni que les tombe el Tribunal Constitucional. Quina amargor, recordar quan érem jovenets i anàvem a les manifles que muntava Eliseu Climent a cridar allò d'«Amnistia, llibertat i estatut d'autonomia!» L'amnistia, com el paradís de Milton o de la Bíblia en pasta, s'ha convertit en una cosa que no era. Si ara dius amnistia, et refereixes a les regalies fiscals que han rebut 30.000 espavilats que viuen de collons mentre ens toca suportar el rescat dels bancs, veure com se'ls venen per un euret o dos i aguantar el sarcasme que t'expliquen des del govern de l'Estat que tot això té un cost «zero» per als i les contribuents (quin fart de riure, eh?).

Amic de la pobreteria com jo: tu, mentrestant pensa que tot podria ser pitjor i continua mitja setmana al bar parlant del penal, de la jugada de falta del teu ídol futbolaire (defraudador, també) de la Copa d'Europa o de l'equip de fumbol de tus amores. L'altra mitja setmana passa-la igual esperant la propera jornada de lliga o el torneig d'estiu de rigor. Mentre (sé fuerte, que la legalitat està per a complir-la) els amigatxos de Montoro continuaran evadint i nadant en l'opulència des de la coberta d'un iot o la màxima preocupació nostra (i de l'alcaldessa) serà com gestionar i salvar el club esportiu Castelló. Que el fumbol, com les processons o els pregons i les cercaviles, donen molts votets i no salvar famílies dels desnonaments més bèsties.

En fi, si et penses que els governants els tenim per a fer algun servei públic, vas dao. Si alguna vegada creus que la llei t'empararà, deixa el Marca o l'Sport i observa la realitat. Potser no és el que voldríem. La culpa no li la tires a Montoro ni tampoc als defraudadors. La culpa la té la gent que ha votat a aquesta gent i especialment els treballadors o les treballadores que acaben votant a la dreta o a la neodreta. A pagar-ho pebrereta, com sempre. Que tot va igual i els la bufa tot i damunt se'ns riuen a la cara. Res, a seguir gaudint del fumbol i a gaudir del votat.

Si el mes passat ens van passar l'Ibi i aquest mes ens asclen amb la renda, és tot legal (que no ètic) i ja saps: la legalitat està per a complir-la. Després no et queixes, sé fuerte: salvaran bancs, equips de fumbol i el que vulgues amb el dolor de les nostres costelles. Per a nosaltres no hi haurà res, ni el dret constitucional a la vivenda.

Buenas notxes, bona nit!

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

EL HUMOR GRÁFICO DE XIPELL


anteriorsiguiente

Playas en la Comunitat Valenciana

Los mejores restaurantes en Valencia

Descubre las playas de Alicante, Castelló y Valencia y el mapa con todas las playas. ¡Vota tu playa favorita, envía fotos de las playas y decide dónde pasar tus días de sol!

 
Enlaces recomendados: Premios Cine