11 de junio de 2017
11.06.2017

The walking dead

10.06.2017 | 23:36
The walking dead

Els fantasmes, els espectres, els sorolls, les portes que s'obrin i es tanquen soles, els quadros que cauen sense que ningú els toque, els plors que s'escolten en una sala buida... els fenòmens paranormals solen produir-se en espais que han allotjat dolor, en llocs on ha ocorregut un drama, una o diverses morts i molt de sofriment. Existeixen llocs així a Castelló, amb testimonis, amb proves concretes però sense reconeixement oficial que la literatura local ha bandejat sistemàticament.

Hi ha un solar a prop de la Residència (hui, Hospital General) on allà pels anys de la guerra alguna cosa hagué de passar perquè diuen que es passeja pels voltants un milicià amb l'aparença d'un actor de cinema vestit amb una granota blava de mecànic, cap de llaurador, de faccions cuites al sol i un forat de dos pams de diàmetre al ventre que deambula maleint els facciosos. O almenys això és el que juren per activa i per passiva diversos testimonis que han freqüentat aquesta zona de nit.

¿Qui podria ser aquell milicià misteriós vestit de proletari? Podria ser un tal Breva, que treballava de mecànic a un taller, veí del carrer la Pólvora, que no es volia passar tota la vida entre motors i somniava anar a l'escola de nit i aprendre a menar cotxes i ficar-se en els moviments polítics i socials que s'organitzaven a la ciutat.

Era un home que tenia idees, afiliat a un partit d'esquerra i quan s'allistà a l'exèrcit, estava convençut que tothom havia explotat el poble i ara tenia el deure de demostrar que els milicians estaven al seu costat. Ho confirma el testimoni de Tàfol Peris, un nano i veí de Breva que pertany a la generació que va aprendre a comptar llançant cadàvers a les fosses. La veritat és que el nostre milicià fou esbudellat l'any 1938 per VM, un actor secundari de sainet especialitzat en les obres dels germans Quintero que no suportava l'èxit de Breva amb les dones quan apareixia pel local del Fomento Agrícola. La fam és molt lletja i no es veien massa gats pel carrer.

Podria ser l'esmentat Breva, o no podria no ser, ja que hi ha una altra teoria que respon al que ocorria per aquests descampats durant la dècada dels 40, en plena repressió. Segons el judici sumaríssim 2/1941 del Tribunal Militar Territorial Primer hi havia un milicià de la FAI, de cognom Breva i conegut com el Xato, una cara quotidiana, d'aquestes persones de qui no coneixem ni on viuen ni quin nom tenen però que ens l'hem trobada pel carrer manta vegades i ens resulta familiar. Segons la sentència, fou un dels membres més destacats de l'enderrocament de l'església de Santa Maria i fou condemnat a mort. I no valgué de res la súplica del cap d'Activitats Artístiques del Movimiento explicant que el Xato era un artista avantguardista, que l'única cosa que intentava era, una vegada destruïda la cocatedral, traslladar totes les pedres a la plaça del Real per a construir-hi un cabaret immens i multidisciplinar, perquè en aquell moment, el que faltava era alegria.

Siga com siga, el que sí que és cert és que aquell solar a prop de la Residència semblava en els anys 40 el decorat d'una pel·lícula postapocalíptica i feia olor de drap i de pèls socarrimats. Només l'insistent cant de les descàrregues dels fusells de la gent d'ordre interrompia el silenci pneumàtic que envaïa el descampat.

Segurament no podrem esbrinar mai el nom del milicià, perquè ni la Generalitat ni les institucions socials i democràtiques creuen en fantasmes. A més, la guerra vista des de les pàgines de la premsa ens resulta llunyana i pesada. Els anys passen. I en justícia a esdeveniments passats, fins no fa massa, en aquell solar on s'apareix el milicià hi havia una funerària. Quan la vorejaves, tenies la sensació que el silenci era molt dens, com si t'hagueres endinsat encara més en la calma eterna. Hui, sobre aquell solar de carn picada i amuntegada en el 40 hi ha una franquícia nord-americana de fast food. Segons diuen el milicià torna a passejar-s'hi. Compte si vas hui, perquè estrenen la nova temporada de «The Walking dead».

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

EL HUMOR GRÁFICO DE XIPELL


anteriorsiguiente

Playas en la Comunitat Valenciana

Los mejores restaurantes en Valencia

Descubre las playas de Alicante, Castelló y Valencia y el mapa con todas las playas. ¡Vota tu playa favorita, envía fotos de las playas y decide dónde pasar tus días de sol!

 
Enlaces recomendados: Premios Cine