17 de junio de 2017
17.06.2017

MODELS DE GESTIÓ

16.06.2017 | 23:20

segons la UE, i jo ho compartisc, hi ha tres tipus d'accions que poden servir per a millorar l'ocupabilitat dels joves, i reduir les taxes d'atur. Formació, orientació i ajudes a la contractació. Al Servei Valencià d'Ocupació ens hi dediquem. Centenars de cursos (molts d'ells millorables), milers d'accions d'orientació, i incentius econòmics per a la contractació. Estos darrers no funcionen massa bé en el sector privat, per això estem treballant amb els agents socials per redefinir les ajudes i fer-les més útils.

Totes estes accions s'emmarquen dins del programa de Garantia Juvenil, i només aquells joves que hi estan inclosos, són susceptibles de beneficiar-se de les diferents accions i ajudes.

Quan el Govern del Botànic va prendre possessió en maig del 2015, hi havien inscrits en Garantia Juvenil 3.500 joves. Un nombre ínfim, comparat amb les xifres d'atur de menors de 30 anys. No s'hi inscrivien, per desconeixement, per manca d'incentius (pensaven que no servia per a res) i per la immensa dificultat d'inscriure's-hi.

Actualment són prop de 40.000 els joves inscrits. La cosa va començar a canviar quan en maig de l'any passat vam presentar les accions d'AVALEM Jove, que va començar a interessar als beneficiaris. I sobretot, es disparà (i continua creixent) en gener-febrer d'enguany.

Just quan davant d'un govern central debilitat electoralment i necessitat de vots a la Conferència Sectorial, va haver d'acceptar la relaxació dels requisits per inscriure's. Per quina raó el PP no ho havia fet abans? Doncs perquè la inscripció computa com a joves aturats, i l'estadística no els ajudava electoralment. Una irresponsabilitat que deixava al descobert milers i milers de joves.

Totes estes accions estan sufragades molt majoritàriament per fons de la UE, que fa programes quadriennals. Ara estem en el 2014-2017. I el cas és que el Consell del PP no va invertir ni un sol euro els anys 2014 i 15. I això vol dir que si els diners no són correctament invertits, els perds. I més encara, la UE et requalifica a la baixa per als propers exercicis. Terrible. El PP ja ens havia fet perdre 40 milions en altres programes, per la seua inacció.

Davant la urgència d'haver d'invertir bé eixos diners, hem creat AVALEM Joves +, un programa d'ajudes a la contractació per ajuntaments, mancomunitats i diputacions, perquè contracten joves titulats o no, per períodes de 7 o 12 mesos. Això els permet adquirir experiència, i tindre temps per aportar efectivament als ajuntaments. Un programa que donarà treball des de juliol, a 4000 joves a tot el País Valencià. A tots i cadascun de l'ajuntament que n'han demanat. Una inversió de gairebé 60 milions d'euros. 17.000 euros per a cada contracte de 7 mesos, i 26000 per a cada contracte anuals. La més ambiciosa de la història de la Generalitat. Els agents socials estan contents, els joves estan contents, els ajuntaments estan contents. Treball, experiència, i cotitzacions per als joves; i suport als ajustaments que són qui donen treball a l'espectre més ample d'oficis (peons, jardineres, periodistes, biòlegs, informàtiques, arquitectes, socorristes, administratius, fusteres...)

El Ministeri fa uns mesos ens havia proposat que per a «gastar ese dinero y no perderlo» donàrem un xec a cada jove perquè es formés en el que volgués, a l'acadèmia que tries. M'hi vaig negar en nom de la Generalitat, i la majoria dels altres governs autònoms, també. Era un despropòsit que maquillava xifres. Gastava però no invertia.

Ahir la Ministra va anunciar que ja sabia com gastar-se la seua part dels fons. Volen suplementar amb 430 euros mensuals, cada contracte de Formació i Aprenentatge destinat a joves de menys de 30 anys. Una mesura de difícil comprensió, perquè no saps si complementa els sous miserables que la seua reforma laboral permet. I si és això, no s'entén per quina raó eixa «ajuda», no passa a ser salari real, i així cotitza a la seguretat social, i a IRPF. Sincerament, crec que no quallarà, entre altres coses, perquè arriben tard, tardíssim. No podran executar massa diners dins del 2017, i Espanya perdrà milions d'euros.

Són dos models de govern, el del PP improvisant i fent tard a tot, i el del Botànic, amb propostes reals i consensuades amb els agents socials, que ajuden als joves, i eviten perdre els milions que el PP valencià no va executar. I esta colla encara tenen les penques de dir que no sabem gestionar. Que som el Titànic? Ho dieun ells, un iceberg que ensenya la corrupció, però que amaga la incompetència que és igual de greu.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Castelló

Vídeo: Marcos Blanch
´La colla de Frank´

´La colla de Frank´

Un aficionado del CD Castellón inventa una canción en homenaje a los nuevos gestores y nuevo...

Vila-real contrata a 20 menores de 30 años durante siete meses

El ayuntamiento obtiene 192.000 euros del Consell para impulsar el programa de integración laboral

Vivir como en familia a escasos metros del centro

Vivir como en familia a escasos metros del centro

Sonia Lapierre, portavoz de la Plataforma en Defensa de la Dependencia en Castelló, reivindica que...

A ca Vicent el llibreter

A ca Vicent el llibreter

Els xamfrans són perversos. Ahí convergeixen fluxos de trànsit que s'hi troben i, per tant, pot...

"Por fin se casa Zamora" en las Villas

"Por fin se casa Zamora" en las Villas

La soltería prolongada del guardameta sirvió de argumento cómico de un film en Benicàssim con él...

Castelló reúne a los perros más bellos

El recinto de ferias y mercados acoge este fin de semana el Campeonato de Belleza Canina

EL HUMOR GRÁFICO DE XIPELL


anteriorsiguiente

Playas en la Comunitat Valenciana

Los mejores restaurantes en Valencia

Descubre las playas de Alicante, Castelló y Valencia y el mapa con todas las playas. ¡Vota tu playa favorita, envía fotos de las playas y decide dónde pasar tus días de sol!

 

Suscriptor | Comunitat Valenciana

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Sobreviviendo a la ELA

Los afectados de Esclerosis Lateral Amiotrófica piden más recursos y más investigación para...

"He repartido currículos en 1.380 kilómetros; quiero trabajar, no ayudas"

Marcel viaja hasta Nantes en bicicleta para demostrar que es «capaz» de trabajar «en cualquier...

Àgueda Micó: "Fracaso sería dejar de gobernar en 2019, no que Mónica Oltra no sea presidenta"

Àgueda Micó: "Fracaso sería dejar de gobernar en 2019, no que Mónica Oltra no sea presidenta"

"No podemos perder la calle, nuestra característica", afirma la nueva voz del Bloc en la ejecutiva...

"Nos jugamos la vida en la bici"

"Nos jugamos la vida en la bici"

Las últimas muertes de ciclistas en la N-332 preocupan sobre todo a los clubes radicados a ambos...

Joven para jubilarse y viejo para trabajar

Joven para jubilarse y viejo para trabajar

Más de 65.800 personas mayores de 55 años buscan empleo en la C. Valenciana y la mitad no ha sido...

La diputación se apunta a las comarcas

La institución transformará actuales dependencias tributarias en distintas ciudades en oficinas...

Enlaces recomendados: Premios Cine