a són 60 les dones que han estat assassinades a mans d'hòmens a l'estat espanyol enguany, la xifra més elevada de l'última dècada. La violència masclista és una qüestió d'Estat que afecta la meitat de la població i que té com a causa la desigualtat entre hòmens i dones que encara patim.

Per això, cal canviar el model econòmic per atendre les necessitats socials i posar tots els recursos que siguen necessaris per tal d'eradicar aquesta xacra.

El nombre de dones assassinades va en augment, però el Govern de Rajoy, en els últims set anys, ha retallat un 10% la despesa destinada a previndre I combatre la violència masclista. El pressupost és de poc més de 31 milions d'euros, xifra que representa només un 0,01% del total. És irrisori el protagonisme que l'Estat Espanyol dóna a un problema que afecta a la meitat de la població i que, tal com hem vist, va a pitjor.

El govern valencià, per contra, n'ha pres nota. En l'exercici de 2018, la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives incrementará els fons fins arribar a 12 milions d'euros, un 29% més que enguany. No sembla massa, així les coses, demanar-li al PP que aconseguisca el consens necessari per tal que els Pressupostos Generals de l'Estat reserven 120 milions d'euros per a posar a l'abast de la població recursos de prevenció en els àmbits educatiu, sanitari i dels mitjans de comunicació.

Aquesta setmana, Almassora ha acollit la celebració de l'acte «19J Alerta Feminista», convocat per col·lectius i entitats vinculats a la lluita contra la violència masclista i en favor de la igualtat. A més, ho hem fet acompanyats del secretari autonòmic d'Igualtat, Alberto Ibáñez, fet que demostra també la implicació de la Generalitat en l'eliminació de la violència de gènere.

El 19J i cada dia ens sumem a aquesta lluita. Estem fartes i farts de comptar mortes. Demanem que es prenguen ja totes les mesures que calen i s'ajude les dones a fer front a les despeses dels serveis jurídics, psicològics i socials en les entitats locals, tal com estableix la Llei d'Igualtat. L'acord d'un Pacte d'Estat Contra la Violència de Gènere serà paper mullat si no va acompanyat d'assignació pressupostària suficient per dur a terme mesures com les que demanem. Esperem que l'executiu de Madrid estiga a l'altura d'allò que la ciutadania necessita i mereix. Ens hi juguem molt.