La nostra ciutat crema, literalment, «crema». Ahir, en creuar la plaça de les Aules, em vaig ajupir per curiositat per a tocar el sòl i al poc de mantenir la mà uns segons, cremava!, i tota eixa calor pujava cap amunt convertint el fet de creuar la plaça en quasi una temeritat. Parle de les Aules, com podria parlar de Maria Agustina, Fadrell, Borrull, Columbretes, la Panderola del Grau o la plaça Major. Estoiques les persones que en l'Acte del dia de l'Orgull van romandre quasi 15 minuts baix un sol abrasador!

Aquestes coses han passat tota la vida a les ciutats andaluses, però ací, mal que bé, a l'estiu es podia viure. Però, després de passar un hivern sense hivern, ara acabem de suportar el mes de juny més calorós de la nostra vida. Si ja no podem eixir al carrer durant el dia i hem de buscar refugi en les nostres coves (oficines, cases, tendes...), igual significa que la nostra ciutat ja no seria habitable, i no cal esperar «l'apocalipsi» del canvi climàtic, perquè ja el tenim ací.

Si no es pot romandre més de 5 minuts en una plaça o en el pany de carrer on pega el sol, imagineu-vos en els patis de les escoles! Les fileres de l'entrada a les 9 del matí les han hagut de fer els xiquets i les xiquetes durant el mes de juny davall dels porxes, perquè pràcticament totes les escoles de la nostra ciutat tenen patis de formigó sense arbres ni ombres, escoles públiques descuidades pels governs del Partit Popular, perquè les xiquetes no s'embruten en el seu «raconet» i els xiquets juguen a futbol ben a gust en tot el pati. Per sort en els pressupostos participatius ha tingut bona acollida la proposta de llevar el formigó als patis, i, ja hi ha unes quantes escoles que estan treballant en projectes com «Imagina el teu pati». Pretenen apropar a l'alumnat a la naturalesa, i, entenen el pati com una aula més, on explorar, jugar i respectar l'entorn.

Tal vegada les persones adultes hauríem d'aprendre dels nostres fills i filles i replantejar-nos la ciutat que volem, per fer-la acollidora, fresca, sostenible, «habitable».

Ara està en les nostres mans canviar el model de ciutat, estem en ple procés d'elaboració del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) i del Pla Estratègic de Turisme de la nostra ciutat. En l'elaboració d'aquests Plans s'ha de comptar amb l'opinió del veïnat i les diferents associacions. Som a temps de no repetir models depredadors de turisme que només beneficien a un pocs i perjudiquen la resta. Tenim moltes possibilitats pel que fa a l'agricultura i la pesca des del punt de vista de l'ecoturisme, lligant-lo amb el desenvolupament d'una anella verda al voltant de la ciutat.

Vivim en una ciutat perfecta per a potenciar l'ús de la bicicleta, el transport públic i les zones per a vianants. Imaginem els carrers, places i parcs plens d'arbres i aigua, on l'ombra i la frescor ens faciliten la mobilitat sense haver de morir en l'intent.