fa temps que ja no s'escolta la sonsònia aquella de ·Castelló Ciutat Intel·ligent (CSI Codony)». Potser és que no hi ha vida intel·ligent a Castelló? No ho sabem. Tanmateix, advertisc petits detalls, foteses quotidianes, que demostren que els castellonencs i les castellonenques estem abocats a un estadi superior de les capacitats intel·lectives de l'especial espècie humana.

Sense anar més lluny, a la parada del bus de baix de casa (i en altres parades també ho he vist) ha aparegut una enganxina que et convida a fer una salutació romana al xofer o xoferessa del bus si vols que s'apare i poder agafar-lo. Està bé. Hem de tindre en compte que eixa parada, per exemple, és final de trajecte de la línia 11 i el bus s'atura sempre i, si el xofer o la xoferessa tenen temps, de vegades fins i tot es poden comprar una ampolleta d'aigua a la pastisseria del cantó o fer un riuet al bar. Vull dir que fóra més intel·ligent col·locar aquests adhesius en parades per les quals passen més d'una línia (que les hi ha) o parades que no són final i començament de trajecte, dic jo, no sé.

Una altra cosa que desenvolupa molt la intel·ligència dels castellonencs és la pantalla de la marquesona que fa de llindar a l'Àgora de l'UJI. Aquesta pantalla no ha anat correctament des que la van col·locar «Línia 15 Informació no disponible» i quan no és la 15, és la 10, l'11, etc. Deu ser per això que en comptes de «Destinació» hi posa també «Destí», que són dues coses diferents, encara que no ho semble. O també quan la mateixa pantalla indica dos lapses de temps diferents per a la mateixa línia. Per al mateix bus, normalment, hi ha una diferència d'horaris d'uns cinc minuts segons quina línia llegisques: «Línia 10 >;>; 3 minut»" / «Línia 10 >;>; 8 minuts», quan passen cada mitja hora o cada hora, ara d'estiu. Una escletxa espai-temps d'altres dimensions desconegudes? Probablement. Esbrinar la pantalleta del Tram en la parada de l'UJI, tela, telita, tela!... Eixa... Eixa ja és de nota! Qualsevol paressido con la realidad és pura coincidència!

En els últims dies he trobat el poltergeist que jo anomene «CSI Mariagustina». Allà, una associació, oenegé o no sé què collons és, per a la convivència, ha pintat a ambdues bandes del pas de vianants de baix del ficus, un «aviso para caminantes» i diu que t'hi assegures que els cotxes estiguen aparats abans de travessar, que el 60 % dels accidents que pateixen els vianants passen en passos de zebra d'aquests. Som tontos, els vianants de Castelló, però ens faran intel·ligents amb pintadetes d'aquestes.

A Madrid va haver-hi una època que pintaven poesia als passos, ací ens recorden que els tontos són els que anem a peu i que si un cotxe et fot una bona xufa, és perquè te l'has buscada tu mateix... CSI Mariagustina! I el mal és que la pintadeta del pas de vianants té raó. El telesforo del ficus i el telesforo de la conjunció de Mariagustina amb el carrer Governador són dels més perillosos de Castelló. Els cotxes baixen a tota castanya de Sant Lluís i no els valen ni telesforos, ni passos de vianants, ni punyetes. Si et descuides, t'afaiten ben afaitadet, amb preferència o sense, ni que tingues llum verda t'estalvia la xufa!

Aquesta mesura està bé. Ens recorda com som de borinots els que encara fem servir el cotxe de San Fernando en una ciutat tan intel·ligent com Castelló. I dic jo, si els cotxes no s'aturen, no podria l'Ajuntament implementar unes altres mesures? Ho dic perquè Mariagustina és una plaça que té càmeres a totes les cantonades: a la Subdelegació del Govern, a la Dipu, davant del carrer de Sanaüja (allà hi ha quatre, quatre!). No podien posar una camareta i fer-li la cara roja a més d'un conductor o conductora que no respecta els telesforos en vermell? O posar una parella de municipals, que no cal que facen res, que fumen un cigarret amb les motos ben aparcades al cantó de la Sang i voràs com s'aparen, ni bloc de multes els caldria. No sé, deu CSI Mariagustina. En una ciutat tan intel·ligent com Castelló, si vas a peu eres més tonto que l'Abundio abundant aquell, i t'ho han de recordar pintant missatges als passos de zebra... Què no t'has assabentat encara que la ciutat és per als cotxes, moniato? Buenasnotxes, bona nit!