En política som molt de magrejar paraules, i una que no es lliura és el mot sostenibilitat. Hi ha polítics que mentre el seu partit porta tones de pneumàtics a Costa d'Ivori, posa un impost al Sol o manté les centrals nuclears actives, és capaç de parlar de sostenibilitat sense despentinar-se i, a sobre, neguen el canvi climàtic perquè un «primo» m'ho ha dit.

L'Acord del Grau té un clar compromís amb el medi ambient i, com una cosa són les paraules i altres els fets, l'altre dia vam aconseguir el certificat que demostra que tota l'energia que consumim en l'ajuntament és cent per cent renovable i sostenible. Un xicotet gest que hauríem de fer administracions, empreses i particulars i que ha d'anar en paral·lel amb el treball per un nou model energètic.

Supose que aquesta altura vosté s'haurà preguntat com nassos es pot certificar que l'energia que gasta l'ajuntament és renovable i la de la meua casa és nuclear o de combustible fòssil, si tot va pel mateix cable. I té raó, no es pot diferenciar; el que va pel cable tot és electricitat. I, aleshores, per què diem que és cent per cent renovable? Ací està el moll de l'os.

Anem al «lío». Si vostés agafen la seua factura de la llum, veuran que darrere hi ha una gràfica cilíndrica amb formatgets com els del Trivial on diu quanta de l'energia que es produeix prové de fonts renovables i quanta d'altres tipus de fonts. Nosaltres, particulars, empreses i administracions, tenim el dret, i jo diria més, tenim l'obligació d'exigir a les empreses que ens subministren energia que volem que aquesta siga renovable, cosa que els obliga a incrementar la producció de l'energia que trauen d'eixes fonts substituint les més contaminants.

Perquè vostés m'entenguen, Iberdrola subministra 'tropecientos mil' quilovats als consumidors. D'eixos hi ha un percentatge, diguem el 40, que ix de fonts renovables. Nosaltres, que sols consumim 10, li diem que volem que els nostres deu isquen d'eixe 40 per cent, i Iberdrola ens ho certifica. Si les empreses, administracions i particulars comencen a demanar aquest certificat, i els que consumim el 50 per cent dels 'tropecientos mil' quilovats que produeix Iberdrola exigim que siga renovable, per emetre el certificat la companyia tindrà l'obligació de produir més energia de fonts renovables i menys dels combustibles fòssils i nuclears. És una aposta per acabar amb certs models de producció d'energia perillosos i contaminants que posen en risc el nostre planeta.

Però, al mateix temps, açò sols és un primer pas en totes les decisions que hem d'anar prenent per tal de canviar de model energètic. Pot ser a molts de vostés els hi semble poca cosa, però mentre tinguem les regles i lleis imposades per aquest Govern es tracta d'un gran avanç, sobretot per als amants de les portes giratòries, que no tenen cap intenció d'anar cap a un nou model energètic. Ara queda que se sumen a la demanda la ciutadania i el teixit productiu. Fa temps que la lluita per aturar el canvi climàtic va deixar de ser una necessitat per esdevenir una urgència i ara ja s'ha convertit en tota una emergència. Aquest és un dels camps que anem guanyant des de l'acord del Grau i avise que no serà l'únic.