L'alcohol i les aglomeracions estan servint de pretext perquè es produïsquen agressions i abusos sexuals en els festivals i festes locals. Sembla que el model de festa dels San Fermins, en el qual els tocaments i abusos cap a les dones és el que mola, s'està implantant com la pólvora en tots els festivals estiuencs. Recentment la Guàrdia Civil està investigant una denúncia per violació al FIB.

El masclisme es troba en tots els àmbits de l'esfera pública i privada, dintre de tots i totes nosaltres que hem sigut educades i vivim en una societat patriarcal. Des de l'escola es comença a educar en la igualtat, amb iniciatives com els patis coeducatius, o es forma en coeducació al professorat, però estem tan envoltats i envoltades de masclisme en les nostres vides que aquests esforços es dilueixen com l'aigua en topar-se amb la realitat que impregna la societat. La lluita per la igualtat entre homes i dones ha de ser una constant de les Institucions Públiques i impregnar tots els àmbits socials. El pacte d'Estat contra les violències masclistes s'ha d'acompanyar de mesures transversals a totes les àrees de les Administracions.

Mentre la publicitat continue reproduint tots els estereotips de gènere, mostrant a una dona jove, perfecta i sensual al servei del plaer de l'home, i a un home esportista i exitós que es passa la vida al volant, difícilment tindrem èxit educant en igualtat.

El cinema no es deslliura del masclisme, si trobem alguna pel·lícula en la qual les dones siguen les protagonistes i no les víctimes, ben segur que es tracta d'una comèdia que reflecteix un model d'amor romàntic, molt allunyat d'una relació de parella basada en el respecte i la llibertat.

Importem estils musicals com el reggaeton, sense cap filtre ni control, amb lletres clarament masclistes que reforcen a l'home com a ésser superior que pot controlar, fer i desfer el que li vinga de gust a la seua parella. Si ens adonem que amb la música expressem els sentiments més profunds i que el 90 % està creada per homes, estem deixant de banda l'òptica de la meitat de la població, les dones. Us convide a escoltar la cançó que interpreta el grup Musignados Dúo, "Contigo", i a trobar les 10 diferències amb qualsevol cançó de reggaeton. Fer música de qualitat lliure de sexisme és possible.

Al món de l'esport les dones s'han fet servir com a recompensa per als guanyadors d'etapes ciclistes, carreres de cotxes o motos. I segueixen invisibilitzades les competicions femenines.

Amb aquest panorama no és d'estranyar que actituds sexistes que hem pogut conéixer pels mitjans de comunicació, lluny de ser rebutjades per la majoria de joves, són incorporades i reproduïdes en els diferents festivals a tot l'Estat.

El moviment Alerta feminista està llançant una campanya per xarxes perquè aquests esdeveniments siguen espais segurs per a les dones, amb missatges com «el meu cos no és el teu dret». Altres iniciatives, com «Mujeres i música», naixen amb la finalitat de visibilitzar i combatre les dinàmiques masclistes en el món de la música, per arribar a un panorama d'equitat en el que el gènere no limite les oportunitats. Tal vegada si hi haguera més dónes dalt dels escenaris es respectarien més les de baix.

Ens podríem imaginar a un home en un concert rodejat per 10 o 15 dones toquejant-lo tot? O una discoteca o sala de festes on foren les dones les que ficaren mà als homes i ells els que serviren de reclam per a vendre beguda de luxe?