19 de agosto de 2017
19.08.2017
Opinión

Equidistància

"Com tingues un pensament mínimament elaborat, oblidat de poder debatre sobre ell, perquè impera el binarisme. El pensament simple de sí o no. Els zeros i els uns, comportant-se com a huns"

19.08.2017 | 12:12

Tu a qui vols més al pare o a la mare?" I la xiqueta innocentment diu que tots dos igual, i l´acusen d´equidistant! Com si ser equidistant, sempre fos una cosa negativa. "Tu què prefereixes xuclar-li els mocs a un vell o beure't un got de pus calent?" "Ai!, quin fàstic! Jo cap de les dues coses", i l´acusen d´equidistant per no triar entre la nàusea i l'oix. "Tu que prefereixes la cervesa o el vi", i com tu sigues de beure Bíter, ja et pots donar per fotut, que et tornaran a titllar d'equidistant, utilitzant el concepte com una bala. Equidistant. Pum!

Si dius que l´oposició de Veneçuela està liderada, i això és un fet, per colpistes; i que ha provocat morts al carrer dels que l´ONU no se n´ocupa en els seus relats, et diuen que estàs amb el govern. Si dius que el Govern de Maduro no ofereix garanties democràtiques (altres països tampoc, clar, ja ho sé, però si no els importa estic parlant ara de Veneçuela), i que ha creat una segona cambra legislativa perquè no accepta el resultat de les eleccions en les quals pergué el control del legislatiu, o que el seu règim és responsable de la mort de desenes de persones (estos sí que els certifica l'ONU, veges tu!); aleshores eres un colpista terrorista.

I és que un dia vaig escriure que el problema de Veneçuela era que l´oposició no era gaire millor que el govern, i que el govern no era substancialment millor que l´oposició. I em van ploure de tots els costats. Van parlar d´equidistància. Eixe nou mantra "ompleboques" que els binaris gasten per distingir qui és bo i qui és roí. Qui mereix respecte i qui menyspreu.

Fa uns dies hi va haver una manifestació nazi als EUA, que protestava per la retirada de l'estàtua del General Lee, supremacista blanc. Jo no gaste mai la paraula nazi, perquè fer-ho amb l´alegria que ho fan alguns, és absolutament banalitzador d´uns fets d'extrema gravetat en la memòria d´Europa. Però quan algú es tatua una creu gammada al pit, es manifesta amb banderes nazis (creus gammades, creus celtes...i fins i tot una de la Falange Española y de las JONS), reivindicant la supremacia blanca... No dir-los nazis, és blanquejar la realitat, i ignorar la història. També ignorar que la història té una lamentable tendència a repetir-se.

Vaig escriure un tweet que venia a dir: «El contrari de nazi és demòcrata, no comunista». A alguna gent li va semblar que anava ben encaminat. Perquè el que reclamava en el tweet era que qualsevol persona decent, amb la ideologia que tinga, si és demòcrata ha d´estar frontalment oposat al nazisme i les seues expressions. Paradoxa de Popper.

Però dues persones es van ofendre molt. Dos militants comunistes entraren a sac. El seu argument era que l´Exèrcit Roig era qui havia aturat el nazisme, i no els demòcrates. Com si això entrés en contradicció amb el que jo havia dit! Com si això no deixes fora del concepte "demòcrates" als comunistes. Ells sabran!

Però vegem-ho. Just en acabar la guerra es va preguntar als francesos qui consideraven que havia fet més per aturar el nazisme. Més del 68% va dir que l´URSS, amb poc menys del 18% quedà els EUA, i al voltant del 13% digué que la Gran Bretanya. Uns anys més tard van tornar a preguntar, i aleshores l´URSS ja havia perdut gran part del percentatge malgrat que continuava al capdavant, i els EUA creixien amb força i la GB estirava el collet. Eixa mateixa pregunta s´ha formulat recentment. Més del 60% creu ara que els EUA, i l´URSS i la GB gairebé empaten sense arribar cap d´elles al 20%. Personalment crec que això és el resultat de la propaganda americana tots estos anys. Les imatges de la bandera de la URSS sobre el Reichstag és una icona que no enganya. L´exercit roig jugà un paper més que determinant en la derrota del nazisme. Esta realitat, però, no inhabilita en absolut el que vaig dir al meu tweet. El problema torna a ser el binarisme. Em van dir "equidistant".

I és que la simplificació dels problemes complexos, comporta això. Com tingues un pensament mínimament elaborat, oblidat de poder debatre sobre ell (que t´ajudaria a saber si estàs o no enganyat), perquè impera el binarisme. El pensament simple de sí o no, de blanc o negre, de bé o malament. Els zeros i els uns, comportant-se com a huns.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Castelló

La radiografía de un patio sexista
La radiografía de un patio sexista

La radiografía de un patio sexista

Un informe revela que los niños copan el espacio jugando a fútbol mientras las niñas se quedan en...

Fallece la mujer herida grave en el accidente en la N-340 en Santa Magdalena de Pulpis

Fallece la mujer herida grave en el accidente en la N-340 en Santa Magdalena de Pulpis

La víctima se encontraba en el Hospital General y ha muerto por la gravedad de sus lesiones

800 casos activos en la provincia dentro del sistema de seguimiento de víctimas

El subdelegado del Gobierno en Castelló, David Barelles, asegura que las víctimas deben saber que...

Bakambu será centenario en Kazajistán

Bakambu será centenario en Kazajistán

El delantero del Villarreal cumplirá su partido 100 en el encuentro de la Liga Europa

Anulada una cláusula bancaria por el "minúsculo" tamaño de la letra

La Audiencia de Castelló explica que para leerla "no basta con el uso de gafas, sino que precisa...

Castelló tiene en marcha los trece proyectos ´participativos´ pero solo acabará uno en 2017

Castelló tiene en marcha los trece proyectos ´participativos´ pero solo acabará uno en 2017

La burocracia y los trámites administrativos impiden ejecutar con celeridad las actuaciones...

EL HUMOR GRÁFICO DE XIPELL


anteriorsiguiente

Playas en la Comunitat Valenciana

Los mejores restaurantes en Valencia

Descubre las playas de Alicante, Castelló y Valencia y el mapa con todas las playas. ¡Vota tu playa favorita, envía fotos de las playas y decide dónde pasar tus días de sol!

 

Suscriptor | Comunitat Valenciana

Contenido exclusivo para suscriptores digitales
La Ley de Infancia obligará a recortar los deberes de los niños
La Ley de Infancia obligará a recortar los deberes de los niños

La Ley de Infancia obligará a recortar los deberes de los niños

La directora general Rosa Molero afirma que la nueva norma incluye que se considere el "disfrute"...

Aparcar a tres minutos del aeropuerto para no cruzar la autovía

Aparcar a tres minutos del aeropuerto para no cruzar la autovía

Proliferan en el polígono los parkings alternativos al del aeródromo con precios más baratos -...

"Hay que recordar que la Ley de Igualdad no se cumple, y eso es muy grave"

"Hay que recordar que la Ley de Igualdad no se cumple, y eso es muy grave"

"Hay que reaccionar en contra de que las víctimas tengan que justificar su posición", asegura...

Los menores, ciudadanos activos por primera vez

Para la directora general de Infancia y Adolescencia, Rosa Molero, la nueva ley da un paso de...

Enlaces recomendados: Premios Cine