Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La vida en verd

Els pobles de la Serra d´Espadà inicien un projecte per a retrobar-se

Un programa liderat pel Parc Natural y per l´UJI organitza trobades entre les persones i els agents que viuen en els municipis de la Serra

Els pobles de la Serra d´Espadà inicien un projecte per a retrobar-se

De vegades, els grans titulars i els anuncis de les administracións opaquen iniciatives que sorgides des del territori treballen per a dinamitzar municipis, quina despoblació palesa amaga problemes de caire més profund.

El Parc Natural de la Serra d´Espadà i el Programa d´Extensió Universitària de la Universitat Jaume I lideren un projecte cultural en les localitats que envolten el parc amb l´objectiu de potenciar recursos i activitats, quasi desaparegudes.

El més cridaner d´aquest projecte es troba en el fet de què periòdicament s´organitzen trobades en petit format que estàn pensades «cap endins», tal i com argumenta Victor Bayona, un dels voluntaris de Societat d´Amics de la Serra d´Espadà, entitat que hi participa com a part interessada.

«Es tracta de trobades, que fem cada dos o tres mesos, en les que l´objectiu és conèixer-nos entre nosaltres i conèixer el patrimoni natural i cultural del parc de la mà d´aquells que hi treballen o que hi viuen», indica Bayona, qui apunta que una de les primeres iniciatives que podríen veure la llum és la integració de la informació generada per estos agents, indexada i disponible en una pàgina web.

Fins ara s´han realitzat dues d´estes minitrobades i concretament este dissabte 23 de setembre se´n celebra la tercera en la localitat d´Ayódar. El funcionament de les trobades és senzill. Solen contindre una visita al patrimoni local, ja siga de caire natural o cultural, tot i que moltes voltes estàn relacionats ambdòs aspectes, i aquesta es fa de la mà d´alguna persona del municipi que coneix la història i el patrimoni i el recorregut al llarg del temps del mateix.

Des del Parc Natural de la Serra d´Espadà indiquen que amb el projecte «es pretèn dinamitzar el territori per mig de la cultura i crear un sentiment d´unitat que permeta iniciar projectes comuns a partir de les possibilitats que ofereix la Serra d´Espadà».

Este iniciativa cultural està destinada als 19 municipis del Parc Natural i del seu àmbit d´influència, tal i com es recull en el Pla d´Ordenació dels Recursos Naturals. Així, el projecte es dirigeix als 19 municipis del parc i els 22 de l´àmbit d´influència al llarg de les comarques de l´Alt Palància, l´Alt Millars i la Plana Baixa. En total, des del parc es crida a participar a prop de 8.000 persones en un entorn de més de 30.000 hectàries.

A més de potenciar recursos i activitats, els objectius també volen assolir la creació d´un sentiment d´unitat entre els pobles el parc, així com apropar el patrimoni a la població local, per a que el senteixi com a propi, i aconseguir la participació i la implicació dels agents socials i econòmics del territori. En este aspecte, cal destacar que hi participen des d´associacions fins a empresaris, ajuntaments i cooperatives.

15 anys de trobades

Segons indica el director-conservador del Parc Natural de la Serra d´Espadà, «el projecte s´inicia en l´any 2001, quan s´enceten una sèrie de trobades anuals en els pobles amb l´objectiu de dinamitzar als municipis implicats, i després de 15 trobades neix la necessitar de fer encontres de petit format amb una freqüència de tres mesos».

En concret, se n´han fet 15 d´estes trobades anuals, que són un aparador de presentació dels productes i les activitats desenvolupades per les persones que habiten la Serra. La darrera d´elles es va celebrar este juliol en Higueras, tot i que desde la fira de 2016 celebrada a Aín, s´ha iniciat el cicle de minitrobades, esdevingudes a Algimia de Almonacid i Pavías.

Este va ser un dels punts que va sorgir de les dinàmiques realitzades en les trobades anuals, donat que es denotava la necessitat d´enfortir les relacions.

La primera d´estes reunions es va realitzar a Pavías i en ella es van iniciar les dinàmiques de grup liderades pel Programa d´Extensió Universitària, depdent de l´UJI. En concret, la trobada va estrar protagonitzada per l´Associació Cultural «Artea», qui foren els encarregats de mostrar a la resta de participans l´antic forn, el museu, l´església i els safareigs.

Cal destacar que segons indicaren en la reunió, l´edifici del forn fou en el seu dia l´antiga església de Pavías, que va quedar en desús el 1705, en acabar-se la construcció de la nova església. Pel que fa a les dinàmiques, es va preguntar als assistents les expectatives amb les que hi acudien, inician un cicle de relacions que tinguè continuïtat en Algímia de Almonacid i en tindrà este cap de setmana en Ayódar.

Respecte d´este encontre en Algimia de Almonacid, va tindre lloc el passat 30 de maig i la dinàmica protagonista va esdevindre al voltant dels fets que uneixen als diferents municipis per tal d´assolir un dels objectius de projecte cultura, que aspira a crear un sentiment d´unitat i a que els propis habitants coneguen els recursos i els estimen.

Compartir el artículo

stats