Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

L'avellana per a obrir camí a la trufa

?Els agricultors demanen ajudes per a substituir arbres antics per varietats més productives

En alguns entorns, el lloc de formació tradicional de la trufa es en l'arbre de la carrasca. De fet, la búsqueda de trufes comença a la comarca d'Els Ports als anys 60 en els carrasquers naturals que poblen part dels termes municipals.

Tot i això, amb el desenvolupament de la tècnica de la micorització a principis dels anys 90 proliferen les plantacions de carrasca inoculades amb trufa que permeten desenvolupar una economia d'explotació i generació de riquesa per mig d'este fong.

Amb esta expectativa, la Cooperativa Agrícola Benasalense, la Unió de Llauradors i la Diputació de Castelló organitzaren ahir una jornada tècnica a Benassal per a donar a conèixer la implantació de la trufa en el cultiu de l'avellaner.

De la mà de l'expert Mariano Casas, que per mig de l'empresa Cultivos Forestales ha desenvolupat diverses tècniques per a inocular els fongs, es va donar a conèixer quines possibilitats ofereix el cultiu de l'avellaner per a albergar explotacions complementaries.

En este sentit, el tècnic de la Cooperativa Agrícola Benasalense, Alberto Beltrán, indicava que el treball conjunt amb Casas ha permés millorar el rendiment de les plantacions micoritzades. «En un principi s'inoculava el fruit de l'avellana en germinació, però ens adonarem que el rendiment era baix degut a que provocava que l'arbre brostès durant el periode d'hivernació i solia gelar-se i morir. Amb el temps, vam vore que si es tractaven els brots de la soca de l'avellaner hi havia més possibilitats». Beltrán explica que el primer any eixe brot es planta en una terra d'hort, amb abundant reg per a que genere arrels. Al cap d'un any, l'empresa Cultivos Forestales s'endú el brot, el desinfecta i el micoritza i durant el segon any es pot plantar ja en la instal·lació i començar a produïr als cinc o sis anys del primer tractament del brot.

Pel que fa a este cultiu, cal apuntar que en el terme de Benassal ha predominat sempre l'avellaner front a la carrasca alhora de buscar i explotar la trufa, tant en origen com després de la micorització.

Respecte a la jornada que va tindre lloc en Benassal, Beltrán apuntava la possibilitat de demanar a l'administració ajudes per a la plantació de noves espècies d'avellaners i substituïr als tradicionals. «En Benassal els arbres es van plantar fa 50 o 60 anys i la producció d'avellana ha anat a menys. Hi ha una varietat italiana que produeix de manera natural més fruit i, alhora, accepta millor la micorització», comenta Beltrán.

En el plànol polític, el diputat provincial i alcalde de Catí, Pablo Roig, que clausurà la jornada, indicà que «el cultiu de la trufa a l'Alt Maestrat suposa una oportunitat laboral i, d'esta manera, consolidar la població a més de recuperar camps abandonats». Roig manifestà que des de la diputació s'analitzen planters per a ajudar als agricultors i donar garanties de que les plantacions siguen correctes, pel fet de que es tarda en què generen els fruits. De la mateixa manera, indica el diputat que «estem treballant per donar a conèixer la trufa i incrementar el consum que a mantindre els barems d'oferta i demanda».

Compartir el artículo

stats