S

embla que s'ha encetat la tramitació de declaració com bé d'interès cultural del centre històric de Calp, no en cab dubte que en poc de temps veurem al diari oficial el corresponent decret declaratiu. Amb eixe pas, Calp deurà redactar un pla especial de protecció del seu centre històric, en el qual, tal i com fixa la legislació estatal, i autonòmica fixarà els termes de l'esmentada protecció.

Amb aquesta iniciativa, que segueix aquelles que al seu dia es feren per Teulada i La Vila, les dues amb governs conservadors, com Dénia, la ciutat de Calp veurà reconegut el valor del seu patrimoni, amb totes les possibilitats i perspectives que comporta, tanmateix això afectarà al drets i obligacions del titulars dels immobles afectats per la declaració, i sobretot a les obligacions que els poders públics deuran assumir envers el bé protegit que és un conjunt històric i artístic.

Certament, en ocasions, existeix una certa prevenció en relació a les declaracions com BIC, puix primera vista això implica límits al drets de construir, o fer reformes, cal, però, pensar com les mesures de protecció van a ser una garantia de cara al futur; sols hem de observat allò que a tota Europa està fent-ne en la matèria, i, com, precisament, gràcies a les mesures conservacionistes, podem gaudir de la memòria del passat, i de conjunts històrics amb encant especial pel turisme de qualitat. Tenim exemples de coses excepcionals, com es la ciutat de Bruixes, per citar un cas conegut, hi ha però multitud d'altres casos més modestos, com en tenim al nostre territori: Morella, Culla, Xàtiva, Guadalest, Vilafamés, Sogorb, OriolaÉ

Així, doncs, el llistat va allargar-se, al afegir-ne el de Calp, ara ens podem interrogar sobre quant prendrà l'iniciativa el govern de Dénia? Com ja alguna gent sap, hi ha un informe del CVC al calaix, recomanant a la Corporació de Dénia una decisió en el sentit positiu. Fins ara, no s'han fet públiques les raons o arguments del nostre consistori, per no demanar la declaració com BIC, tal i com indicava el CVC, del centre històric.

La qüestió és que ara s'ha reobert el debat amb motiu de la remodelació de la plaça on està l'ajuntament, puix el projecte elimina elements de valor patrimonial, els quals han format part de la memòria del lloc, substituint-los per altres nous.

Segurament la majoria actual, producte de la moció de censura, volia tindre les mans lliures per fer i desfer al seu criteri, ignorant els valors patrimonials, al igual que esta tractant de fer amb altra ocurrència, la d'instal·lar al castell un ascensor.

En anteriors ocasions he plantejat la conveniència d'abordar les intervencions buscant el consens, no sols amb els empresaris, sinó amb consultes a les institucions assessores i ciutadanes. El cas del consistori de Dénia, a les decisions del seu equip de govern, és un exemple a no seguir, en tant hi ha de molts altres que com a mínim abans de prendre decisions busquen criteris i consells.