?

Un treball d'investigació de la Universitat d'Alacant (UA) ha permès descobrir que la costa de la Marina Alta estava jalonada de menuts enclavaments amb contingents militars, presumiblement del bàndol sertorià.

La professora titular d'arqueologia de la Universitat d'Alacant, Feliciana Sala Sellés, és la responsable d'aquest estudi que serà presentat en la reunió científica Les petjades de les ?guerres civils romanes en el sud-est d'Hispània, que se celebrarà a la UA i el MARQ els dies 7 i 8 de novembre.

En un moment històric en que Cartagena estava rendida al comandament senatorial i el port de Dénia constituïa la base naval sertoriana, els investigadors de la UA han descobert que la costa de la Marina Alta estava jalonada de menuts enclavaments amb contingents militars, presumiblement del bàndol sertorià. Aquests emplaçaments, sempre al costat de cales i bons refugis temporals, eren aprofitats per les naus dels pirates cilicio, aliats de Sertorio en la seua base de Dénia, per a controlar el tràfic marítim antic que es dirigiria al port de Cartago Nova, sota domini dels senatorials, l'altra facció d'aquestes guerres civils. Aquestes noves aportacions "són especialment importants ja que la pirateria va tenir gran influència en el comerç romà i l'economia antiga", segons destacaren les mateixes fonts.

L'estudi de la conquesta romana de la península Ibèrica suscita un "notable interès plasmat" en diverses investigacions a càrrec d'equips nacionals i internacionals representats entre l'elenc de participants en aquesta reunió.

La trobada servirà per a presentar públicament els resultats obtinguts per arqueòlegs i historiadors nacionals i internacionals en les seues investigacions i confrontar-los amb les diferents propostes efectuades pels especialistes participants. El coneixement dels processos històrics de la conquesta romana d'Hispània i dels canvis culturals que va provocar en la població local ha experimentat grans avanços en els últims anys, gràcies a la millora de la metodologia arqueològica i als resultats de diversos projectes d'investigació. Fins ara, el seu estudi no havia estat abordat en profunditat, a pesar de la importància estratègica del sud-est d'Hispània en aquest procés històric. El debat serà a més de "gran atractiu" per als estudiants de la llicenciatura i grau d'història i per als investigadors en formació, de manera que complirà "un doble objectiu científic i docent".