A la fi de segle XIX i començaments del XX, el port de Dénia era el punt neuràlgic per a l'exportació del raïm pansa des de la Marina Alta cap als països d'Europa del Nord. Uns segles després, el departament municipal de Cultura i el Museu Arqueològic han organitzat unes rutes per la Dénia actual per a trobar les petjades d'una indústria que va ser molt fructífera tant per a Dénia com per a tota la comarca.

Es tracta d'un programa d'activitats arreplegat baix el nom Temps de pansa que s'inicia este mateix diumenge amb la visita al museu de la ciutat i l'edifici que va albergar la Cooperativa Whosale, que es dedicava a la compra i empaquetat de la pansa a principis del segle passat. Aquest edifici està situat a la plaça del Convent de Dénia.

Visita als riuraus

El diumenge es recorrerà la Caseta Grimalt, on es mostrarà als participants els utensilis de l'escaldat artesanal, Cauelles i Els Benitzaines, una partida on es conserva una de les construccions més vinculades a la pansa: el riurau. A més, les visites conclouran en els riuraus de Jesús Pobre, i el conegut com del Senyoret, on a la fi d'agost s'ha recuperat la tradicional escaldà del raïm que dóna lloc a la pansa, procés que l'ajuntament busca protegir aqueix procés a través de la declaració de Bé d'Interès Immaterial.

A més, l'arqueòleg municipal Josep Antoni Gisbert va anunciar que durant les excursions es llegiran textos d'agrònoms àrabs amb al·lusions a l'escaldat de la passa. Gisbert va recordar que encara que l'origen d'aquesta tècnica cal cercar-lo en l'antiguitat clàssica, el seu desenvolupament i perfeccionament es va portar a terme en temps de l'Andalus.