Manaut torna a Llíria

07.10.2016 | 04:15
Manaut torna a Llíria

La capital del Camp de Túria és coneguda per ser bressol de músics. Molts d´ells els podem trobar a diferents orquestres, conservatoris, bandes i conjunts instrumentals de diferents territoris autonòmics i europeus. El nom de Llíria i la seua «Simfonia de Cultures i Música» els acompanya, sent els primers ambaixadors d´esta ciutat en l´àmbit estatal i internacional.

Però, la ciutat també ha estat bressol d´artistes, tant en el mon de l´escultura com en el del dibuix. Així, trobem a il·lustres llirians coneguts com Manuel Silvestre d´Edeta, José Manaut Viglietti i al no tan conegut José Montañés.

Des de Compromís hem fet diversos esforços per a que l´obra i llegat d´estos veïns de la localitat estiguera sempre present. En el cas de Silvestre d´Edeta, vàrem donar suport i impulsar la creació del Museu Silvestre Edeta, ubicat actualment en l´edifici de Ca la Vila Antiga, un museu per al que recentment l´ajuntament va sol·licitar la seua declaració de col·lecció museística i al que la família reclama una major dinamització i difusió.

José Manaut per contra, és una artista d´anada i tornada. L´ajuntament, en diferents etapes i governs ha fet diferents col·laboracions amb la família, concretament amb la seua filla Estela, mantenidora del seu llegat, per tal de difondre i donar a conèixer el treball d´este gran pintor nascut a Llíria a finals del segle XIX. Hem vist com s´han fet exposicions puntuals, signat convenis per difondre el seus quadres i mantindré el centre de difusió cultural que porta el seu nom a València. Accions que han estat reclamades en diferents moments per la nostra Coalició i de les que hem trobat contestació en determinades ocasions.

Enguany, l´artista edetà torna a estar present entre els llirians. Dins la commemoració de la festivitat del 9 d´Octubre s´ha creat el I Concurs de pintura ràpida a l´aire lliure «Pintor Josep Manaut», el qual ha tingut una bona acollida entre els aficionats a la pintura. Així com s´ha realitzat un acte benèfic per a l´associació d´amics del Pintor Manaut-Museu Manaut.

És una bona notícia que hem de felicitar. Però s´ha d´aprofundir molt més en la recuperació del patrimoni cultural de Llíria en tota la seua extensió, també el dels nostres pintors i artistes locals. De fet, Manaut compta amb una obra que la pròpia Generalitat ha reconegut com a col·lecció museogràfica, fet que demostra l'alta qualitat del pintor i la importància que la mateixa té per a la cultura i el patrimoni dels valencians.
Cal agrair l´esforç i dedicació que l´Associació d´Amics del pintor i la seu filla Estela dediquen a mantindré viva la memòria i treball d´este insigne pintor, i esperem que este retornament siga per a quedar-se.
Per contra, tenim un altre pintor llirià, totalment desconegut i que també va tindre un recorregut artístic important i reconeixement internacional que, pel moment encara no ha aconseguit un espai en l´imaginari cultural dels llirians, com va ser José Montañés. Però esta és un altra història.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Comarcas

Riba-roja y Llíria unen esfuerzos para que Educación asuma sus conservatorios

Los alcaldes de ambas localidades pretenden lograr, al menos, un convenio de financiación de la...

El líder del PP de San Antonio pide que readmitan a las dos edilas expulsadas

Cañizares entiende que su formación ha quedado en una situación difícil con más de media...

Buñol rebaja un 75 % el impuesto de circulación a coches eléctricos o híbridos

El pleno aprueba la introducción progresiva de contadores de agua en viviendas con piscina o jardín

Bétera multará con 900 € a los dueños de perros que no recojan las heces

El Ayuntamiento de Bétera ha iniciado una campaña con el lema «Ajuda a Bétera a mantindre´s neta....

Power Electronics culmina la compra de 90.000 metros cuadrados en Llíria

El alcalde confía en que la llegada de la multinacional convierta en referencia el polígono de...

Muere el Pi de la Bassa, una de las joyas de los montes valencianos

Muere el Pi de la Bassa, una de las joyas de los montes valencianos

El árbol más emblemático de la Serra Calderona no supera la plaga de tomicus. Los técnicos, que...

Heráldica

Los mejores restaurantes en Valencia

¿Conoces la historia y los orígenes de tu apellido? Visita nuestro canal de Heráldica y descarga tu lámina. Si no encuentras tu apellido, pídelo gratis.

 
Enlaces recomendados: Premios Cine