La capital del Camp de Túria és coneguda per ser bressol de músics. Molts d´ells els podem trobar a diferents orquestres, conservatoris, bandes i conjunts instrumentals de diferents territoris autonòmics i europeus. El nom de Llíria i la seua «Simfonia de Cultures i Música» els acompanya, sent els primers ambaixadors d´esta ciutat en l´àmbit estatal i internacional.

Però, la ciutat també ha estat bressol d´artistes, tant en el mon de l´escultura com en el del dibuix. Així, trobem a il·lustres llirians coneguts com Manuel Silvestre d´Edeta, José Manaut Viglietti i al no tan conegut José Montañés.

Des de Compromís hem fet diversos esforços per a que l´obra i llegat d´estos veïns de la localitat estiguera sempre present. En el cas de Silvestre d´Edeta, vàrem donar suport i impulsar la creació del Museu Silvestre Edeta, ubicat actualment en l´edifici de Ca la Vila Antiga, un museu per al que recentment l´ajuntament va sol·licitar la seua declaració de col·lecció museística i al que la família reclama una major dinamització i difusió.

José Manaut per contra, és una artista d´anada i tornada. L´ajuntament, en diferents etapes i governs ha fet diferents col·laboracions amb la família, concretament amb la seua filla Estela, mantenidora del seu llegat, per tal de difondre i donar a conèixer el treball d´este gran pintor nascut a Llíria a finals del segle XIX. Hem vist com s´han fet exposicions puntuals, signat convenis per difondre el seus quadres i mantindré el centre de difusió cultural que porta el seu nom a València. Accions que han estat reclamades en diferents moments per la nostra Coalició i de les que hem trobat contestació en determinades ocasions.

Enguany, l´artista edetà torna a estar present entre els llirians. Dins la commemoració de la festivitat del 9 d´Octubre s´ha creat el I Concurs de pintura ràpida a l´aire lliure «Pintor Josep Manaut», el qual ha tingut una bona acollida entre els aficionats a la pintura. Així com s´ha realitzat un acte benèfic per a l´associació d´amics del Pintor Manaut-Museu Manaut.

És una bona notícia que hem de felicitar. Però s´ha d´aprofundir molt més en la recuperació del patrimoni cultural de Llíria en tota la seua extensió, també el dels nostres pintors i artistes locals. De fet, Manaut compta amb una obra que la pròpia Generalitat ha reconegut com a col·lecció museogràfica, fet que demostra l'alta qualitat del pintor i la importància que la mateixa té per a la cultura i el patrimoni dels valencians.

Cal agrair l´esforç i dedicació que l´Associació d´Amics del pintor i la seu filla Estela dediquen a mantindré viva la memòria i treball d´este insigne pintor, i esperem que este retornament siga per a quedar-se.

Per contra, tenim un altre pintor llirià, totalment desconegut i que també va tindre un recorregut artístic important i reconeixement internacional que, pel moment encara no ha aconseguit un espai en l´imaginari cultural dels llirians, com va ser José Montañés. Però esta és un altra història.