Declaración institucional de Acció Cultural

02.10.2015 | 09:43

VOLEM TV3, CATALUNYA RÀDIO I UN SERVEI VALENCIÀ DE RÀDIO I TELEVISIÓ

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) té com a objectiu la promoció de la llengua i la cultura pròpia dels valencians, la qual cosa necessàriament implica l´accés de la nostra llengua als mitjans audiovisuals, molt particularment a la televisió i a la ràdio. Sense aquesta normalitat en l´àmbit de la informació, l´entreteniment i l´educació audiovisual, en un futur pròxim tindrem una llengua que s´ensenyarà a l´escola però que no serà mai una "llengua normal".

Inspirada per aquest principi, Acció Cultural impulsà una campanya ciutadana per a normalitzar comunicativament el País Valencià: creà la xarxa de repetidors que durant 25 anys permetè que els valencians i valencianes tingueren la possibilitat de veure TV3 i escoltar Catalunya Ràdio. I mobilitzà la societat per demanar un "Canal 9 públic, de qualitat i en valencià", com deia el lema de la campanya.

Anys després, els successius Governs autonòmics del PP iniciaren una autoritària campanya de persecució de TV3 i Catalunya Ràdio (i d´ACPV com a entitat responsable de la seua recepció al País Valencià) que forçà el tancament de les esmentades emissions.

El context polític valencià, però, ha canviat i moltes persones, sòcies de la nostra entitat o no, ens pregunten per què, malgrat haver guanyat els contenciosos contra la Generalitat, no s´han restablert les emissions de TV3 i Catalunya Ràdio, així que Acció Cultural vol respondre públicament aquesta qüestió.

1) En primer lloc, Acció Cultural no pot reiniciar les emissions de TV3 i Catalunya Ràdio per ella mateixa: les freqüències per on emetíem són titularitat de l´Estat espanyol i aquest és, d´acord amb les sentències obtingudes, el competent per a sancionar eventualment pel seu ús. Així, mentre el Govern espanyol estiga en mans del PP, aquest podria actuar –i estem convençuts de que ho faria sense dubtar- contra la nostra entitat si tornem a emetre, i les possibles multes i judicis podrien significar un colp molt difícil d´assumir.

2) Descartada, si més no de moment, aquesta primera possibilitat, resta l´opció que el Govern valencià assumesca directament les emissions de TV3 i Catalunya Ràdio. Alternativa que seria la més desitjable perquè, a més que la seua xarxa de repetidors cobreix més territori que la d´ACPV i té més qualitat, significaria l´estabilització i normalització de les emissions.

Aquesta segona opció compta a més amb el suport legal del conveni de reciprocitat signat pels Governs de Catalunya i el País Valencià l´any 2013 però mai aplicat per l´anterior Govern valencià, i per al qual el tancament de RTVV significa un obstacle.

Les Corts Valencianes han iniciat ja els tràmits per recuperar un servei de ràdio i televisió valencians i així, poder també aplicar el conveni de reciprocitat. La nostra voluntat és estudiar amb les noves institucions valencianes el calendari per fer-ho possible i així donar resposta a una reivindicació que compta amb el suport de la majoria de la societat valenciana. Societat i institucions hem de trobar, amb diàleg, una solució a la censura i la societat valenciana espera respostes. Acció Cultural té el deure, amb els nostres socis i el conjunt dels valencians, d´assolir l´objectiu pel qual la nostra entitat ha treballat durant tants anys i que ara és molt a prop de ser una realitat.


València, divendres 2 d´octubre de 2015
Junta Directiva d´Acció Cultural del País Valencià (ACPV)

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook


Comunitat Valenciana


Compromís y PP se enfrentan en la diputación por una moción de apoyo a los guardias agredidos en Alsasua

Compromís y PP se enfrentan en la diputación por una moción de apoyo a los guardias agredidos en Alsasua

La corporación vota por unanimidad una propuesta alternativa que condena «todo tipo de violencia»

Los socios amplían el pacto del Botànic con recelos ante la abstención del PSOE

Los socios amplían el pacto del Botànic con recelos ante la abstención del PSOE

El documento de 200 propuestas incluye un anexo con reivindicaciones al Gobierno central

Génova paga la abstención de Puig con críticas a su gestión: «Es decepcionante»

Génova paga la abstención de Puig con críticas a su gestión: «Es decepcionante»

El portavoz del PP arremete contra el tripartito y mantiene que Rajoy mejorará la financiación


Renovación atropellada en el Jurídic

Renovación atropellada en el Jurídic

Presidencia acelera la salida del mentor de Camps oficializando la entrada de los nuevos...

Miguel Ángel Ballesteros: ´La comunidad internacional nunca debió consentir la vergüenza de los refugiados´

Miguel Ángel Ballesteros: ´La comunidad internacional nunca debió consentir la vergüenza de los refugiados´

El general Ballesteros alaba el modelo policial antiyihadista español y llama a la población a «no...

Restaurantes en Valencia

Los mejores restaurantes en Valencia

Descubre los mejores restaurantes de tu zona: Gandía, Torrent, Sagunt... y disfruta de la cocina valenciana.
Todos los restaurantes de Valencia

 

Heráldica

Los mejores restaurantes en Valencia

¿Conoces la historia y los orígenes de tu apellido? Visita nuestro canal de Heráldica y descarga tu lámina. Si no encuentras tu apellido, pídelo gratis.

 
Enlaces recomendados: Premios Cine