Opinión: La superació dúna pàgina de la història, por Lluís Mesa

07.12.2015 | 00:57

La història dels pobles és un element essencial que constituïx la seua personalitat. Sense ella difícilment s´entén la manera de ser actual de cada societat. No obstant això, difícilment esta progressa si no tanca el passat i no són superats els conflictes viscuts.

La recent història de l´estat espanyol ha constituït, fins a l´arribada de la transició, un intent constant de superacions frustrades. Els resultats d´esta han estat del tot positius, ja que amb les seues mancançes i defectes, la societat finalment ha crescut en una llibertat i una pau insòlites fins al moment. Tanmateix l´aposta per una convivència pacífica desconeguda fins a eixe temps va fer que s´aparcara en molts casos la justícia necessària per a superar conflictes i víctimes innocents. Però, passats quasi 40 anys des de la vigència de l´actual model polític, la maduresa i la sensatesa de les noves generacions imposa que es faça justícia a tot el que no es va tancar. No es tracta de rescatar el revengisme ni contagiar agressivitat. Tan sols és la necessitat de recuperar aquella part de la història per a superar-la definitivament.

El territori valencià també va haver d´aparcar el tancament de part de la seua història per a consolidar primerament una convivència pacífica. A més, a tota la problemàtica de l´estat s´hi va afegir el conflicte identitari. El debat de reconstruir la realitat d´una societat des de la racionalitat no va existir. Elements aliens a la consciència de «ser poble» van embrutir i embrutar les sensibilitats que fins als anys 70 del segle xx, tot i silenciades, havien conviscut dins el valencianisme.

Entre els episodis que s´hi van tancar en fals va estar el de Miquel Grau. Aquell activista demòcrata que sols pel fet d´enganxar cartells relatius als actes del 9 d´octubre, fou agredit mortalment un 6 d´octubre de 1977 a la plaça dels Cavalls d´Alacant. Va ser tres dies abans de la manifestació més nombrosa i unitària que se celebrà mai al Cap i Casal per demanar l´Estatut. Va suposar la concentració que causà tanta por als elements aliens a la nostra societat. L´espurna política que va marcar la potenciació des de fora del conflicte identitari valencià amb la finalitat de traure rendibilitat partidista. El resultat d´aquella agressió va ser la seua mort a les 20.00 hores del 16 d´octubre. L´assassí d´extrema dreta Miguel Panadero fou detingut. Va estar condemnat a 12 anys encara que el 1982 va rebre l´indult per part del govern. Mentrimentres va refer la seua vida com a procurador a la ciutat de València, la memòria d´aquell militant demòcrata continuà per recuperar-se. Les generacions actuals no coneixen res de qui, si el grup Al Tall no haguera immortalitzat en una cançó, poc quedaria. Resulta trist que un assassí siga una persona respectable i membre d´un col·legi de procuradors mentre que fins ara Miquel Grau no haja rebut el respecte que es mereix per les principals institucions valencianes, recuperades en gran part gràcies a les reivindicacions de militants demòcrates com ell.

El 5 de desembre de 2015, per tant, suposa un pas destacat. Miquel Grau i Gómez és reconegut pel govern valencià amb la Distinció per la defensa dels Drets i la Llibertat. Per fi es tanca una porta que fa que se supere un episodi de la història que mai no havia d´haver existit. La veu d´Al Tall en cantar «Per cridar vull l´Estatut a Miquel assassinaren» i la de tantes altres com la de l´actual diputada Llum Quiñoner Hernàndez que l´acompanyava en eixe instant, van fer que Miquel Grau fóra present 38 anys després de la seua mort. Confiem que el guardó de 2015 faça que no s´esborre eixe personatge de la nostra història i que mai més es produïsca un assassinat perquè qualsevol persona defenga la llibertat i la identitat valenciana.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook


Comunitat Valenciana


Una ´morada´ social para Podemos
Una ´morada´ social para Podemos

Una ´morada´ social para Podemos

La formación abre en Russafa las puertas de su nueva sede, un centro abierto a colectivos y...

Víctor Jiménez: ´Una abstención técnica del PSOE significa un gobierno débil de Rajoy´

Víctor Jiménez: ´Una abstención técnica del PSOE significa un gobierno débil de Rajoy´

"Parece que la dirección federal se inclina más por la abstención para evitar unas terceras...

La familia de Víctor Barrio presenta otra denuncia contra el masestro por incitar al odio

La familia de Víctor Barrio presenta otra denuncia contra el masestro por incitar al odio

La viuda y los padres del torero han pedido a un juzgado segoviano que investigue el comentario...

Puig mantiene hasta el final la incógnita sobre si se abstendrá o apoyará el no

Puig mantiene hasta el final la incógnita sobre si se abstendrá o apoyará el no

A falta de un día para el comité federal, los dirigentes del PSPV toman posiciones mientras el...


Condenan el sexismo en los sacos de Cementos La Unión

Condenan el sexismo en los sacos de Cementos La Unión

La Audiencia pide la supresión de la campaña publicitaria por ser ilícita y obliga a quitar las...

Enrique Soriano: ´Las ´monleonetes´ permanecen en el imaginario de Canal 9, pero no se corresponden con nuestra sociedad´

Enrique Soriano: ´Las ´monleonetes´ permanecen en el imaginario de Canal 9, pero no se corresponden con nuestra sociedad´

Asegura que la emisión en pruebas y «sin constancia» de la nueva RTVV podrá ser «pronto», pero no...

Restaurantes en Valencia

Los mejores restaurantes en Valencia

Descubre los mejores restaurantes de tu zona: Gandía, Torrent, Sagunt... y disfruta de la cocina valenciana.
Todos los restaurantes de Valencia

 

Heráldica

Los mejores restaurantes en Valencia

¿Conoces la historia y los orígenes de tu apellido? Visita nuestro canal de Heráldica y descarga tu lámina. Si no encuentras tu apellido, pídelo gratis.

 
Enlaces recomendados: Premios Cine