Llibertat d'elecció o de segregació?

16.12.2015 | 04:15

La llibertat és sens dubte un valor universal tan important que cal ser molt escrupolós a l´hora d´utilizar-la per a justificar segons quines coses. Però quan parlem d´espais públics, és a dir, de les llibertats de totes i tots, aquesta escrupolositat ha de ser absoluta. En l´àmbit privat cadascú forma i educa als seus fills o filles com creu i estima més oportú en funció d´interessos més o menys confessables. Decidir si la nostra filla estudia anglès, alemany o finés, si pren o no la comunió, si deu portar shador o no... són òbviament decisions de l´àmbit privat que no hom deu ni hom pot qüestionar.

Però quan parlem de l´educació obligatòria, la pròpia paraula obligatòria ja comporta connotacions de que ha de ser obligatòria i igual per a tota la població, més enllà de les creences u opcions de cadascú. Això vol dir que la societat i en el seu nom l´Administració, te el dret i l´obligació de propiciar i fer possible aquesta educació bàsica obligatòria per a totes i per a tots, sota els paràmetres d´igualtat i equitat, sense cap tipus de discriminació.

Es tracta de que tota la ciutadania tinga dret a una formació plural, lliure, de tolerància i respecte cap a al diferència, i d´enriquiment personal i cultural a partir de la multiculturalitat. D´aquesta manera hom garanteix la convivència harmònica en base a una escala de valors universals, basats en els Drets Humans, que possibilitarà la convivència en una societat plural, lliure i diversa.

I açò sols és possible des de l´escola pública, perquè l´escola pública és plural, lliure, diversa, multicultural, inclusiva, en ella caben tots i totes, sense exclusions, i laica, amb el màxim respecte a totes les creences i no creences, perquè ningú està possessió de la veritat absoluta. Però a més l´escola pública actua com element compensador i superador de les desigualtats socials, i per a fer aquesta difícil tasca necessita recursos, recursos que no poden ni deuen servir per a sobre finançar escoles que exclouen, adoctrinen i segreguen.

L´escola privada i la privada concertada busquen el benefici econòmic jugant amb els interessos egocèntrics d´una important part de la societat que vol diferenciar-se i discriminar els sectors socials més desafavorits sota el pretexte de triar lliurement la millor educació per als seus fills i filles. I haurem de convindre que aquesta separació o ghetització no és el millor model per a construir una societat plural i lliure, que respecte les diferències i tracte d´interactuar amb normalitat amb els qui pensen diferent, practicant l´empatia com a fórmula d´integració social.
És cert que hi ha escoles concertades que no segueixen aquest model segregador i d´adoctrinament, i pot ser aquestes si poden compartir l´escala de valors que el nostre ordenament constitucional consagra com a referent de l´actual ordre social, però açò sols serà una possibilitat real quan el fill del fuster o de l´obrer comparteisca pupitre amb el fill del president del govern o d´Iberdrola (cosa que si passa a Finlàndia on el 98 % de l´educació és pública).

Però a més, amb diners públics no es poden finançar models excloents com les concertades catòliques, que imposen un ideari basat en unes creences religioses „contradient el principi científic i racionalista que deu presidir l´educació al nostre sistema educatiu„ que segrega de facte a qualsevol tipus d´alumnat que no siga creient o crega en altres confessions religioses, tan dignes i respectables com la catòlica.
No es tracta de negar la lliure elecció de centre, sinó de garantir el respecte a la justícia, a l´equitat, a la compensació de les desigualtats, i al Drets Humans.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook


Comunitat Valenciana


Vicent Belenguer, junto a su abogado.
La familia de Víctor Barrio presenta otra denuncia contra el maestro por incitar al odio

La familia de Víctor Barrio presenta otra denuncia contra el maestro por incitar al odio

La viuda y los padres del torero han pedido a un juzgado segoviano que investigue el comentario...

Juan Manuel Ferrís, presidente del Centro Excursionista de Valencia

Juan Manuel Ferrís, presidente del Centro Excursionista de Valencia

­Ayer falleció a los 56 años de edad Juan Manuel Ferrís, presidente del Centro Excursionista de...

El aeródromo del 37 de Villar del Arzobispo

El aeródromo del 37 de Villar del Arzobispo

Una de las rutas por el amplio término villarense acerca al visitante al aeródromo utilizado en la...

Jornada de la Unión de Consumidores en Valencia para ´cambiar la sociedad´

Jornada de la Unión de Consumidores en Valencia para ´cambiar la sociedad´

La entidad organiza una jornada mañana en la que presentará un nuevo proyecto ciudadano


Ignacio Urquizu: ´El PSOE debe salir a explicar su voto en la investidura´

Ignacio Urquizu: ´El PSOE debe salir a explicar su voto en la investidura´

«No hay tiempo para un debate democrático y de calidad para consultar a los militantes», considera...

Sorprenden a Tauroni y Blasco haciendo transferencias con un móvil desde la cárcel

Sorprenden a Tauroni y Blasco haciendo transferencias con un móvil desde la cárcel

El dispositivo de telefonía, que no está permitido en el centro penitenciario, estaba guardado en...

Restaurantes en Valencia

Los mejores restaurantes en Valencia

Descubre los mejores restaurantes de tu zona: Gandía, Torrent, Sagunt... y disfruta de la cocina valenciana.
Todos los restaurantes de Valencia

 

Heráldica

Los mejores restaurantes en Valencia

¿Conoces la historia y los orígenes de tu apellido? Visita nuestro canal de Heráldica y descarga tu lámina. Si no encuentras tu apellido, pídelo gratis.

 
Enlaces recomendados: Premios Cine