El cas Rus: Corrupció i poder

28.01.2016 | 00:28

Un altre cas dolorós assalta l'actualitat: l'esclafit de l'afer relacionat amb el polític Alfonso Rus. Potser la ciutadania està ja feta a la corrupció. Tal vegada ja no li assalta la ràbia amb tanta força com quan aparegueren els primers esdeveniments d'escàndols. No obstant això, el fet que esta haja vingut per a quedar-se un llarg temps no significa que puga ser vista amb ulls passius. És ara, amb l'actual context polític estatal inestable, quan toca reflexionar no sols pels detalls d'eixe nou cas judicial sinó sobretot pel futur de la política.

La primera reflexió que cal fer es relaciona amb un interrogant: quines són les causes que han originat estes accions corruptes? Sens dubte la resposta més immediata es relaciona amb la perpetuïtat dels partits polítics en el poder. Si una força política gestiona el poder mols anys, té la sensació que pot actuar amb total llibertat perquè el seu govern no caducarà. Aleshores es perd l'orientació global del servici polític i també es mira cap a un altre lloc quan es conviu entre actituds estranyes. Cal tindre en compte que la corrupció està en mans no sols de qui la practica sinó també de qui tanca els ulls per no produir distensions polítiques.

El segon argument que s'ha de plantejar està relacionat amb el que significa la gestió absoluta de les majories. És clar que cal que existisquen governs forts però també que necessiten alhora ser sensibles i no estar posseïts per l'autoritarisme. Precisament eixe és el missatge que va votar el desembre passat la ciutadania. Va dir que no desitjava que ningú manara sense control. Va voler que els temes més destacats es resolgueren des del consens i que allò que no en tinga que no es tire endavant. Els electors i les electores van votar clarament i no desitgen majoritàriament noves eleccions. Tan sols volen que els polítics s'entenguen per a tornar a confiar en ells.

Estos dos raonaments de futur cobren intensitat hui. Alfonso Rus i els que han gestionat al seu voltant han estat indiscutibles dins el partit de l'antic govern. Ha tingut poder per a fer i desfer. Representen l'antònim del consens i l'entesa. La seua detenció i la investigació significa no sols el final d'una era sinó el d'una forma de governar. Els polítics des d'ara no han de ser tan referencials ni perllongar-se en el temps. Han d'admetre la discusió i no ser infal·libres. Han de practicar el consens, la tolerància i tantes altres qualitats que no tenia Rus. La sinceritat visceral que li caracteritzava ja no és prou per a arribar al poble. Es demana també que es practique el respecte al contrari. Ara, doncs, toca preguntar-se : On estava eixe respecte quan brofegava dels docents i d'altres sectors o persones amb els quals no simpatitzava? On estava quan actuava en tantes ocasions pel seu compte i parer? Estava fent fàcil la corrupció.

En definitiva, el cas Rus ve per a quedar-se i resoldre's durant un llarg temps. No acaba hui. Així que hem d'intentar que no passe desapercebut i que aprofite per a pensar en una nova política on no hi haja espai per a la corrupció i el poder absolut. No deixem que esta situació estatal que encara no té rumb genere incertesa ni que faça pensar que els temps anteriors farcits de casos de corrupció eren millors. Desitgem que la tristor del cas de hui ens ajude a no perdre l'esperança en un temps polític de consens, solidaritat i progrés.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook


Comunitat Valenciana


Payaso diabólico, el disfraz estrella de Halloween

Las tiendas están incrementando sus ventas gracias a esta nueva moda terrorífica

Todos los grupos menos C´s pactan una declaración para mantener el horario de verano

Todos los grupos menos C´s pactan una declaración para mantener el horario de verano

Puig cree que es el momento de «abrir el debate» y todos los grupos apoyan estudiar los beneficios...

Ontinyent carga contra la licencia de trabucos y Torrent lo ve ´necesario´

Ontinyent carga contra la licencia de trabucos y Torrent lo ve ´necesario´

Festers tilda la medida de «antipopular» y en l´Horta consideran que «es normal» que se regule

El director de Iberlince ´enfría´ la posibilidad de reintroducir el felino en montes valencianos

El director de Iberlince ´enfría´ la posibilidad de reintroducir el felino en montes valencianos

Miguel Ángel Simón visita la Muela de Cortes y advierte de que si no se logra antes mantener una...


El Consell introduce el requisito lingüístico por primera vez en una bolsa de interinos

El Consell introduce el requisito lingüístico por primera vez en una bolsa de interinos

Presidencia regula la orden para contratar interventores en ayuntamientos y especifica que deben...

El Consell obligará a que ´Comunitat Valenciana´ sea la marca que englobe toda campaña turística

El Consell obligará a que ´Comunitat Valenciana´ sea la marca que englobe toda campaña turística

Turismo regula en la nueva ley que el nombre de la autonomía sea obligatorio en las promociones...

Restaurantes en Valencia

Los mejores restaurantes en Valencia

Descubre los mejores restaurantes de tu zona: Gandía, Torrent, Sagunt... y disfruta de la cocina valenciana.
Todos los restaurantes de Valencia

 

Heráldica

Los mejores restaurantes en Valencia

¿Conoces la historia y los orígenes de tu apellido? Visita nuestro canal de Heráldica y descarga tu lámina. Si no encuentras tu apellido, pídelo gratis.

 
Enlaces recomendados: Premios Cine