Si alguna cosa hem après en els últims anys és que l'actor amb capacitat per dibuixar i delimitar el camp polític és el que té més possibilitats de guanyar la partida. El que fa la pregunta és qui més rendibilitat extrau de les respostes. I és evident qui l'ha guanyada les últimes dècades: el PP. I també és evident qui l'ha perdut: els valencians i les valencianes, els que treballem per mantenir en peu esta societat. Però les coses canvien, i este 25 d'abril ja no està arrelat a una derrota, és el primer en el que celebrem una victòria.

Durant molts de temps, les elits valencianes ens han obligat a elegir, però no sobre allò que afecta al nostre benestar i als nostres drets, sobre el destí dels nostres recursos. Els valencians ja ens hem cansat d'elegir i ara ho volem tot. Volem país i volem comunitat. Volem roig, groc, blau i verd. Volem castellà i valencià. Volem 9 d'octubre i 25 d'abril. Volem falles i moros i cristines, volem fogueres i festes de la Magdalena. El valencià és un poble plural, enriquit amb una multitud d'expressions culturals i simbòliques. I n'estem orgullosos. Durant molts anys, el PP ha pretès que eixes expressions, eixos sentiments, eren excloents i ens dividien.

Hi ha un refrany que condensa bastant bé eixa idea de que qui té la capacitat de delimitar el terreny de joc, guanya la partida: quien parte y reparte se queda con la mejor parte. Això ha fet el PP durant dècades, això han fet els que han pogut decidir, sense preguntar, a què destinaven els nostres recursos i a qui beneficiaven eixos recursos. Han tractat d'intensificar les divisions entre els que estem d'acord en defensar les escoles i els hospitals, en protegir les nostres famílies, les nostres empreses i els nostres camps, en posar en valor la nostra cultura i les nostres festes, en treballar per un futur de dignitat. Ens hem cansat de triar i de que altres ens marquen el terreny de joc. Volem elegir sobre l'educació i elegim educació pública, elegim que els nostres xiquets no passen tota la seua vida escolar en barracons. Volem decidir sobre la sanitat i decidim desprivatitzar i deixar de ser la comunitat amb els serveis sanitaris més deficients. Volem elegir cultura i elegim protegir els nostres artistes, productors, editors i llibreters. Volem escollir desenvolupament econòmic i passar d'una economia basada en la bombolla immobiliària i la destrucció del territori a un model productiu que revitalitze el nostre teixit industrial i la nostra agricultura. Elegim autogovern i per això exigim un finançament just, que permeta desenvolupar les nostres competències i el nostre estat de benestar. Elegim democràcia, volem institucions al servei de la gent i no al servei de trames mafioses en forma de partit polític. Elegim igualtat i drets socials.

Venim d'un passat de divisió, però tenim un projecte que suma, que multiplica, que desborda els límits fins ara marcats. Anem cap a un futur a la valenciana, un futur que vam començar a construir el 24 de maig i el 20 de desembre de 2015. Som un poble amb dos llengües. Som un poble amb moltes banderes. Som un poble orgullós i volem formar part en pla d'igualtat d'eixa Espanya plurinacional a la que ja no exportem corrupció i vergonya, sinó dignitat i canvi. Som el poble, no l'enemic, i sobretot no serem mai més enemic de nosaltres mateixos jugant al joc que les elits ens han volgut imposar. Volem democràcia, drets socials i autogovern.