­­Ferran Gadea (Burjassot, 1971) defén la normalitat de viure en valencià des de l´escenari del Teatre Talia de la capital, on representa des de la setmana passada El sopar dels idiotes, un clàssic de la comèdia contemporània del qual ara es pot gaudir en llengua pròpia i que està representat per actors valencians. Gadea, conegut pel popular paper de Tonet de l´Alqueria blanca, està feliç del resultat del projecte. «Tant de bo fóra sempre així», diu.

Com valora el fet de poder llegir «Levante-EMV.com» en valencià?

És molt positiu. A més, és el meu web d´informació de referència. Que siga en valencià és ideal.

Des del món del teatre, com es veu la situació social de la llengua pròpia?

És una situació social no desitjada. Per això, tot el que ajude a normalitzar la llengua, tot el que es faça perquè puguem llegir i escriure en valencià, és molt important.

S´ha vist en alguna situació compromesa o incòmoda per utilitzar el valencià?

Alguna vegada. Recorde que fa molts anys, fent teatre, un espectador va començar a dir que parlàrem en cristià. Em va sorprendre, perquè no és normal. Si no volia sentir valencià, que no hi hagués entrat, no?

La llengua és una senya d´identitat, una marca diferenciadora, per al teatre valencià?

Totalment. El teatre sempre ha estat molt compromés amb la llengua pròpia. I és important també ara tindre mitjans de comunicació que parlen del teatre valencià en valencià.