Tribuna

Un any rescatant persones

Un any després del canvi cal fer balanç del món que queda per fer, però també mirar amb orgull el que hem avançat

24.05.2016 | 10:04
Un any rescatant persones
Un any rescatant persones

Un any fa del xicotet miracle que vam aconseguir els valencians i valencianes. Un any que celebràvem aquella màgica nit del 24 de maig en què València i la resta del nostre país esclataren d'alegria i les esperances travessaven la nostra pell humida d'aquella nit primaveral.

Només 38 dies després tindríem un govern de canvi a la Generalitat sobre un acord: «El pacte del Botànic"» amb un full de ruta ben definit. Rescatar persones, eixes que la perversa gestió de la mal anomenada crisi havia deixat pel camí per centenars. Rescatar persones com a capçalera sempre present de totes les decisions. I subordinades a este objectiu la resta de polítiques: transparència i lluita contra la corrupció, recuperar unes polítiques i serveis públics potents, sentar les bases d'un model productiu al servei de les persones, del futur i del Planeta i posar el nostre territori en un mapa de finançament constitucional i just.

Un any després d'este canvi cal parar-se un segon per a fer balanç i tornar a mirar al futur. I sí, queda un món per fer, però també podem dir amb orgull que hem avançat molt. Que hui, un any després de les eleccions i amb 11 mesos de nou govern, ja hi ha gent a qui la vida li ha millorat.

Hem reparat en alguns casos anys d'injustícia i crueltat, com el cas de la víctimes de l'accident de metro. Difícil va resultar contindre les emocions en aquell primer ple de les Corts Valencianes en què, per fi, l'Associació de Víctimes de Metro va poder prendre la paraula. Poc després el primer Decret Llei del nou Consell va ser tornar la sanitat universal a tots els valencians i valencianes que havia estat irresponsablement limitada per les retallades del govern de Rajoy a l'any 2012. Rescatar persones.

Els pressupostos de 2016 „en ells mateixos una proesa donat que moltes Comunitats Autònomes prorrogaren els de 2015„ introduïen canvis importants. Pujada sense precedents en recursos per a polítiques socials, eliminació dels copagos confiscatoris en els centres de dia i ocupacionals de persones majors i amb diversitat funcional, eliminació de l'abús en el copago de les residències, dignificació de les quanties a les famílies acollidores, augment de les ajudes a dones víctimes de violència de gènere, la compensació a les persones majors i amb discapacitat amb rendes baixes del copago dels medicaments... ara ja no han de triar entre menjar o medicar-se. Rescatar persones.

El primer avantprojecte de llei del nou Consell va ser la Llei de Funció Social de la Vivenda. Un projecte que posa les coses al seu lloc: que la vivenda és un dret constitucional, no un bé d'inversió o especulació i que garantir l'accés a un habitatge digne és una obligació dels poders públics. Rescatar persones.

Després de l'obertura dels menjadors escolars en estiu, Xarxa Llibres va ser la primera mesura sonada en polítiques eductives. I apuntava maneres. Que cap xiquet, que cap xiqueta es quedara sense llibres perquè en sa casa hi haguera dificultats econòmiques. Després vindria el pla d'infraestructures per a eliminar els barracons que havien quedat com a testimonis silenciosos d'anys de saqueig. Recentment s'ha celebrat la Primavera Educativa com a espai col·lectiu de reflexió i posada en valor de tot allò que diàriament la comunitat educativa duu endavant amb molt d'esforç. Un gran esdeveniment d'eixos que ens posen en el mapa de la dignitat. Perquè no hi ha un mapa que meresca la pena si no són les persones les protagonistes. Una escola que innova, ensenya, forma en valors i iguala. Rescatar persones.

Moltes més decisions hem pres. Algunes més visibles, d'altres silencioses, però igualment importants per a posar en marxa una administració que fa temps el Partit Popular va decidir desmantellar. Amb totes les dificultats que comporta haver tingut durant dos dècades un partit corromput al front del govern, que va dedicar els seus esforços a saquejar les arques públiques amb l'única finalitat de mantindre's en el poder, estem traent endavant el programa del Pacte del Botànic. Potser no tan ràpid com volguérem, potser amb algunes errades evitables, sí, però l'estem traent avant. I avancem malgrat que algunes de les decisions més importants i emblemàtiques del Consell del Botànic han estat recorregudes davant els tribunals per l'actual govern en funcions de Rajoy, màxim representant d'aquells que veuen perillar els seu privilegis, les seues empreses en Panamà, els seus diners bruts a Suïssa i per als qui els governs que rescaten persones són una amenaça.

Però crec que, amb tot, allò més important que estem aconseguint és canviar els imaginaris col·lectius. Hem passat d'una situació en què «a la valenciana» era sinònim de mal govern, corrupció i vergonya a un moment en que «a la valenciana» significa govern per a les persones, responsabilitat i sobrietat: orgull de ser valencians. Un mapa on sí mereix la pena estar.

Ara queda rematar la faena de portar el canvi al govern d'Espanya. Demostrar que potser els valencians hem estat massa temps callats i suportant la ignomínia, però que quan ens posem dempeus, quan diguem prou, som un poble digne i imparable a qui ningú no fa abaixar la cara. Totes juntes, tots junts: a la valenciana.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook


Comunitat Valenciana


El expresidente Olivas jugó a tres bandas para hacer ganar 39 millones a los Cotino y Bancaja

El expresidente Olivas jugó a tres bandas para hacer ganar 39 millones a los Cotino y Bancaja

Niega la incompatibilidad en presidir la entidad, ser consejero de Iberdrola y mediar en una venta...

El exdiputado del PP Miquel Domínguez ocupa su escaño como no adscrito

El exdiputado del PP Miquel Domínguez ocupa su escaño como no adscrito

Acude a la cámara por primera vez tras abandonar el grupo popular

Domingo Zarzo: ´Tener una desaladora cerca es como tener un seguro de vida´

Domingo Zarzo: ´Tener una desaladora cerca es como tener un seguro de vida´

El presidente de la Asociación de Desalación asegura que todavía quedan restos de la...


Torrent investiga la «gamberrada» del retrato cabeza abajo de Felipe

Torrent investiga la «gamberrada» del retrato cabeza abajo de Felipe

El alcalde cree que «se puede estar de acuerdo o no con lo que dice González pero hay que respetar...

Las Corts podrá revocar senadores pese al choque de PSPV y Podemos

Las Corts podrá revocar senadores pese al choque de PSPV y Podemos

El socialista Mata arremete contra la reforma de Montiel y acaba aplaudido por los diputados del PP

Restaurantes en Valencia

Los mejores restaurantes en Valencia

Descubre los mejores restaurantes de tu zona: Gandía, Torrent, Sagunt... y disfruta de la cocina valenciana.
Todos los restaurantes de Valencia

 

Heráldica

Los mejores restaurantes en Valencia

¿Conoces la historia y los orígenes de tu apellido? Visita nuestro canal de Heráldica y descarga tu lámina. Si no encuentras tu apellido, pídelo gratis.

 
Enlaces recomendados: Premios Cine