Passat divuit de juliol, malaurada coincidència, va ser la data escollida per a filtrar a la premsa les primeres conclusions d´un informe «imprescindible» elaborat per una colla d´homes savis reclutats per la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques.

Des d´aleshores, hem assistit amb estupor a una cerimònia de la confusió en la qual les declaracions públiques de l´administració, han estat refutades per les postures que ha defensat en la negociació del decret de selecció, mobilitat i provisió. I així, a colp de titular, s´ha orquestrat una campanya mediàtica amb la qual, llevat d´escampar una sospita generalitzada sobre el conjunt del personal interí, i per extensió, de la totalitat «d´una plantilla basada en nombroses relacions personals», ben poca cosa ens han descobert aquests savis d´importació.

Evidentment, no calia eixir de casa nostra per a profetitzar la fallida demogràfica a que ens aboquen dècades de polítiques restrictives d´ocupació pública, o per a concloure que la taxa de temporalitat, lligada a una precarització continuada i sistemàtica dels llocs de treball, resulta insostenible. Però, a més, coincidim plenament en la necessitat inajornable d´un procés de consolidació per al personal interí el qual, per una qüestió de justícia i equitat, nosaltres ho plantegem per una doble via, o accés diferenciat. Tot just per això, des de fa molts anys, Intersindical Valenciana ha insistit a reclamar un pla integral d´ocupació amb perspectiva de futur suficient per a proveir els recursos humans necessaris per a garantir la prestació dels serveis públics essencials.

A més a més, perquè apostem fermament per la igualtat efectiva entre dones i homes, exigim valentia per a corregir la discriminació retributiva dels col·lectius feminitzats i no en tenim prou amb els canvis de nomenclatura, ni ens són suficients les propostes que no van més enllà de la cosmètica. I també exigim un tractament respectuós amb la nostra llengua, el qual s´ha vist empitjorat en la darrera convocatòria d´accés a la funció pública.

Cal reconèixer que aquesta campanya, vehiculada exclusivament als medis de comunicació, perquè ara mateix no hi ha cap negociació formal respecte a un possible procés de consolidació, ha servit per a mostrar una concepció de l´administració pública amb la qual ens hem de manifestar radicalment en contra.

Per a nosaltres, una administració que ha d´importar lideratges i solucions de la capital del regne, o de Fuencarral, i en la qual el funcionariat no ha de conèixer la llengua pròpia del poble al qual ha de servir, és, per definició, una administració colonial. I no és eixa l´administració que la societat valenciana del S. XXI reclama i es mereix.