La dotzena edició de la campa­nya Llegir en valencià, els nostres contalles es va presentar ahir a la Sala Rex d´Alzira en un acte que va reunir a nombroses autoritats així com als patrocinadors i els representants del diari Levante-EMV i de la Fundació Bromera que impulsen aquesta iniciativa per al foment de la lectura en valencià.

Enguany, la col·lecció oferix 11 llibres que submergiran als lectors en històries que, al voltant d´un conte popular valencià, han escrit per a l´ocasió autors destacats del panorama literari actual com Carles Cano, Francesc Gisbert, Fina Girbés, Pepa Guardiola, Josep Franco, Vicent Borràs, Raquel Ricart, Isabel Ferrer Canet, Joanjo Garcia, Vicent Usó i Esperança Camps.

Cada narració anirà dedicada a un conte dels que formen part de la tradició oral valenciana i dels que han transmet els iaios als néts: L´home del sac, El gegant del romaní, Marieta, ja estic ací, Les dones d´aigua, Els bandolers, Els albats, Els donyets, La Quarantamaula, El geperut de Corbera, El misteri del palau i Peret i Marieta.

La dotzena edició va ser presentada pels components de Crit Companyia de Teatre. A més a més, Pep Gimeno Botifarra va arrencar aplaudiments i rialles al públic amb les seues cançons i acudits. En primer lloc, el director de la Fundació Bromera Josep Antoni Fluixà va fer balanç d´aquesta iniciativa cultural i va agraïr a tots els col·laboradors privats i públics la seua participació per dur-la endavant. A continuació, la sostsdirectora de Levante-EMV Isabel Olmos va destacar que Llegir en valència «ha permet que la literatura en la nostra llengua arribe a llocs a on no podien imaginar que arribaria».

Els 11 llibres són breus i amb lletra fàcil de llegir, seleccionats per a agradar tant a lectors poc habituats com aquells amb més experiència. A més, en cada títol hi ha informació d´altres obres d´autors valencians per a fomentar la literatura autonòmica. A Alzira estigueren una gran part dels escriptors i també dels il·lustradors dels llibres. Igualment intervingueren i recolzaren la campanya personalitats i directius de les institucions i empreses que la fan possible. Prengueren la paraula per subratllar la qualitat de l´obra i el seu compromís amb la cultura valenciana Ramon Ferrer, president de l´Acadèmia Valenciana de la Llengua; José Miguel Espada, directiu de Consum; Antonio Vidal, gerent de la Fundació Bancaixa, i Josep Llopis, director de Caixa Popular d´Alzira.

També van parlar Inmaculada Cerdà, cap de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València; Ferran Isabel, director del Servei de Llengües de la Universitat d´Alacant; Jesús Huguet, secretari del Consell Valencià de Cultura; Vicent Moreno, president d´Escola Valenciana, i Rosario Tamarit, sotsdirectora del Llibre de la Generalitat Valenciana.

Aquest any s´han afegit a la campanya un bon grapat de nous ajuntaments. I continuen pobles i ciutats que estan amb Llegir en valencià fa anys.

Per això van acudir a la presentació l´alcaldesa d´Algemesí Marta Trenzano; l´alcalde de Teulada, Carlos Linares; l´alcaldesa de Vallada, María José Tortosa; l´alcalde de Corbera, Jordi Vicedo; l´alcalde de Morella, Ramsés Ripollés; l´alcaldesa de la Pobla Llarga, Neus Garrigues, i, per supost, l´alcalde d´Alzira, Diego Gómez. També hi acudiren regidors de cultura de poblacions com Almussafes (Teresa Iborra), Carlet (Bernat Nogués) i Sueca (Vicent Baldoví).

La distribució de les obres s´enceta el diumenge que ve, 18 de juny, amb Rodolf el Rata, i continuarà amb deu llibres més que es vendran els caps de setmana següents fins al 23 de juliol.

100 euros setmanals en premis

D´altra banda, la campanya també ofereix als lectors la possibilitat de participar en un concurs amb 100 euros setmanals en premis. Els concursants hauran de respondre preguntes sobre els llibres setmanalment ja siga per via web o per correu postal. Entre els participants, es sortejaran vals de compra per a usar-los al supermercat Consum més pròxim, a les botigues de Pollos Planes i als restaurants La Parrilla de Pollos Planes.