Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Innovació en les aules

Viatge a la màquina dels descobriments

Els tres docents valencians que s´han format este estiu al Laboratori Europeu de Física de Partícules del CERN de Ginebra - Tornen a les aules carregats d´idees i projectes

Viatge a la màquina dels descobriments

«Extraordinària», «fantàstica», «impressionant»... Els tres docents valencians que han participat este estiu becats per la Fundació Aquae en el Programa espanyol per a professors de l´Organització Europea per a la Recerca Nuclear, el CERN de Ginebra, conten i no paren sobre l´experiència de cinc dies que han viscut a l´epicentre de la ciència d´avantguarda en Europa. Són Alex Gironés, professor de Tecnologia de l´Institut d´Educació Secundària (IES) Benicalap de València, i els docents de Física y Química Elena Pérez Sorlí, de l´IES de la Vall d´Alba, y Vicent Puig, de l´IES María Moliner del Port de Sagunt.

El Laboratori Europeu de Física de Partícules de Ginebra allotja baix terra un gegantesc accelerador de partícules, el Gran Col·lisionador d´Hadrons (LHC). És la màquina de descobriments més potent que s´ha creat mai en Física d´altes energies per a l´estudi de les partícules subatòmiques. Els docents han pogut conèixer de prop este gran anell de 27 quilòmetres de circumferència construït a 100 metres de profunditat entre la frontera de França i Suïssa on amb l´objectiu de reproduir les condicions d´un mini Big Bang es fan xocar feixos de milions de protons per tal de desentranyar els misteris de l´Univers.

Alex, Elena i Vicent han format part del grup de 48 professors de Secundària de tota Espanya que entre el 25 i 30 de juny es formaren al CERN. L´objectiu d´esta convocatòria que es llança cada curs es acostar la ciència moderna a les aules mitjançant la millora de les capacitats dels docents, així com aportar-los idees i propostes per tal de trasnmetre a l´alumnat el gust per les STEM, sigles en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques.

Àlex Gironés destaca la càrrega didàctica de les xarrades i tallers pràctics per desenvolupar a l´aula, així com la convivència amb docents d´altres autonomies, que els ha permet conèixer i compartir experiències i projectes pedagògics.

«Hem aprés no sols moltes coses per posar-les en pràctica en classe, sinò que també ara tenim més recursos per explicar-los als nostres alumnes la situació de la investigació actual en física de partícules i cap on va el futur», apunta Vicent Puig. Este professor també subratlla l´oportunitat que els ha donat el curs de crear una xarxa de docents per «intercanviar idees i materials didàctics». A més, ja pensa en aprofitar estos nous contactes per a enllestir amb altres centres un Erasmus+ d´àmbit científic.

Elena Pérez Sorlí creu que la formació pràctica i didàctica rebuda li servirà per a traure-li més profit al bloc de Física moderna de 2º de Batxillerat, «que sempre es queda en l´aire». Torna carregada de propostes pel projecte d´innovació educativa que impulsa a l´IES de la Vall d´Alba, junt amb els seus companys del Departament de Física i Química, per tal d´aproximar a la ciència a l´alumnat i les seues famílies

De Ginebra porta la il·lusió de proposar als seus alumnes la participació en l´edició 2018 del concurs «Beamline for Schools» en el que el CERN ofereix als estudiants de Secundària de tot el món l´oportunitat de crear i dur a terme un experiment científic en un accelerador de la línia de feixos secundaris del laboratori. Els dos equips que presenten les propostes més interessants viatjaran becats al Laboratori Europeu de Física de Partícules de Ginebra per dur-les a terme. Els guanyadors anteriors han realitzat proves amb webcams i cristalls crescuts en l´aula i estudiat com decauen les partícules i investigat rajos gamma d´alta energia.

Compartir el artículo

stats