Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Foc Amic

Xàtiva, als papers

Als inicis del russisme es feia valdre la tesi que el tarannà volcànic i expansiu de l'alcalde —deixem-ho així— era un valor per a Xàtiva en tant que permetia que la ciutat tornés a estar de moda. Si parlen d'Alfonso Rus, parlen de la ciutat. I això, intrínsecament, era bo. Qui signa aquestes ratlles ha dedicat uns quants articles al llarg del temps a denunciar aquesta actitud i a deixar palés que, tot just, l'efecte és el contrari.

La identificació de Xàtiva amb Rus ha esdevingut un forat negre, un marcador indesitjable. No sols per a la gent progressista del País Valencià, sinó també per a persones de tot tipus que no s'identifiquen amb el discurs barroer, simplista, simplificador, demagògic i populista, en la pitjor de les accepcions, de l'alcalde. Com a últim bastió de defensa, alguna gent de dretes que no era de la ciutat m'argumentava que Rus tenia prestigi com a bon gestor, que la manera de dur l'Ajuntament de la ciutat i la Diputació era modèlica. Les factures als calaixos acabaren amb el mite del «gran gestor» econòmic. El desfasament en obres com el CCX, la Ciutat de l'Esport o la Plaça de Bous polvoritzen la imatge d'una administració sensata de la ciutat. A l'hora de vendre fum, esdeveniments d'usar i tirar, el PP s'ha mostrat eficient. En la gestió de llarg recorregut, no.

Rebatut això, els fidels insistien en la «magnífica gestió» econòmica de la Diputació de València. Evidentment, una diputació no té les obligacions econòmiques i les hipoteques d'un ajuntament o de la mateixa Generalitat. Sent benèvols, es podia concedir el benefici del dubte. Però l'encanteri, com tota la resta d'encanteris, s'ha fet miques. Els darrers mesos, el goteig d'informació sobre possibles casos de corrupció relacionats amb Diputació ha estat continu. Fa uns dies, Rus i els seus tractaven d'atribuir tot el frau en l'empresa de l'ens provincial, Imelsa, al seu responsable, el xativí Marcos Benavant. Passa que els mecanismes de la política rarament funcionen així i tot apunta a què la cúpula coneixia les maniobres en l'obscuritat. Ahir, es feia públic un possible cas corrupció pels contractes en carreteres de la Diputació. La diputada d'Esquerra Unida Rosa Pérez avançava que això sols era la punta de l'iceberg... Rus i, per extensió, Xàtiva, als papers. El PP ho ha aconseguit.

Compartir el artículo

stats