Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Foc Amic

Fi de la prova

S'acabaren les proves. Deixàrem enrere una primera Fira d'Agost del nou govern que, pel poc temps disponible, i per la novetat de la gestió, es pot jutjar de manera benevolent. L'estiu vinent serà el moment de veure si el nou ajuntament és capaç de deixar de veritat un nou segell, d'operar un autèntic canvi. Del que s'ha fet enguany, tanmateix, es poden extraure algunes reflexions.

Per no ometre el punt més polèmic, Laura Llorens Palop ha estat una magnífica reina. Ha estat una representant de la festa senzilla i propera que, a més, aconseguí commoure molta gent amb els seus discursos d'inauguració i cloenda. L'encert en la seua elecció ha estat innegable. Però no sempre s'encertarà. I la filosofia i la imatge que envolta el càrrec, que retrotrau al passat patriarcal i a festes de poblacions més menudes, continua sent molt discutible. A més, el protocol de l'entrada en escena de la cort d'honor en la inauguració i la cloenda, transmet una imatge gens moderna i entrebanca i allarga els espectacles innecessàriament. Es tracta d'una qüestió que, segurament, està condemnada a decidir-se en un referèndum. I no tinc massa dubte de quin seria el resultat, però em sembla necessari convocar l'opinió de la gent per tancar la qüestió.

Parlant de protocol, no està justificat de cap manera el gran número de cadires que es va reservar la corporació en els actes principals. Una actitud que remet al govern anterior i que molts ciutadans han trobat ofensiva. Aquestes coses són importants i s'haurien de tenir en compte per a futures edicions: els encerts de Nit al Castell en aquest tema han passat ràpidament a l'oblit.

Pel que fa a la programació d'actes, el millor ha estat la pluralitat i diversitat de l'oferta musical, amb l'afegit del festival de la Fira Ferotge. La recuperació del Festival de la Cançó, sobretot, dignifica la ciutat, però també és d'agrair la varietat del Festival Al Ras. La resta ha estat obligatòriament continuista, però amb canvis importants com la ubicació de les paelles i el teatre infantil. El vessant comercial de la Fira d'Agost i els possibles canvis en la festa mereixen un comentari a banda que deixarem per a una altra ocasió. Esperem, en tot cas, que el 2016 l'oratge siga tan benèfic.

Compartir el artículo

stats