Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Foc Amic

Llums de color gris

La festa de Nadal és un temps per als més menuts que els adults aprofiten per fer una sana i vivificadora regressió. Dies en teoria de treva, de llums de colors i bons propòsits. D'un esperit menys crispat. Teòricament. Alguns, els mateixos que celebren qualsevol innovació vinguda dels Estats Units, han tret les urpes davant les novetats que els nous governs progressistes de València o Madrid hi han introduït. En el cas de València, amb un matís: les ja celebres reines magues republicanes havien estat concebudes per una entitat privada que volia recuperar així l'esperit de la Segona República. L'alcalde, Joan Ribó, es limità a rebre els participants en l'acte.

El dia de Reis, hi hagué la cavalcada tradicional. I tots haurien d'estar contents. Però ja se sap que en la política-porquera que tenim, s'aprofita tot. I diversos dirigents populars i altaveus mediàtics s'agafaren a la innovació amb una sobreactuació bastant patètica, amb un llenguatge en alguns casos delictiu. Amb un discurs reaccionari contra les dones. Les llums de color de Nadal esdevingueren d'un gris fosc i cendrós. De poques llums, si voleu.

A Xàtiva, mentrestant, qualsevol xativí que haguera estat hivernant dos anys i despertara ara, no haguera notat la diferència del canvi de govern. El betlem monumental continuà presidint l'Albereda, la il·luminació comercial fou semblant (o igual, no ho sabria dir) i la cavalcada dels Reis d'Orient, potser menys nodrida i brillant, però suficient per a una ciutat com la nostra, s'esponjà tant com sempre per fer condir la desfilada. No és una crítica. El betlem atrau milers de visitants, és un element d'animació comercial per a un comerç castigat, com tots, per la llarga crisi. Fet i fet, potser s'ha de preservar de la gestió del PP la capacitat de tenir el centre de la ciutat en ebullició caps de setmana i festes de guardar. Fent, això sí, unes altres coses. I revisant el que s'haja de revisar.

Per exemple, pel que fa al turisme. Obrir els monuments el cap de setmana és un pas inexcusable que ha tardat massa temps. És un bon inici. Però per generar el turisme sostingut i sostenible que li vindria molt bé a la ciutat -hi ha qui pensa que ja està bé així- s'han de fer moltes més coses encara. I els mesos i les oportunitats passen. Apagades les llums de colors, s'ha d'anar per faena.

Compartir el artículo

stats