La primera càtedra conjunta de les Universitats de València i Alacant ja és una realitat, i veu la llum a Ontinyent. Els rectors de les dues universitats, Esteban Morcillo i Manuel Palomar; l´alcalde d´Ontinyent, Jorge Rodríguez; el Director General de Caixa Ontinyent, Vicente Penadés; i el gerent d´Eset Espanya, Vicente Coll, signaven hui el conveni que permet posar en marxa la "Càtedra Universitària Ajuntament d´Ontinyent-Caixa Ontinyent-Eset per a la innovació i configuració de territoris intel·ligents".

Es tracta d´una càtedra radicada al Campus d´Ontinyent, que comptarà amb una dotació de 30.000 euros anuals per a activitats, i que estarà codirigida pels professors Vicente Cerverón (UV) i Josep Antoni Ybarra (UA).

L´alcalde d´Ontinyent, Jorge Rodríguez, manifestava que amb aquest acord "demostrem novament que junts som més i que la unió fa la força, i donem un nou pas al projecte ´Ontinyent, Ciutat Universitària´ que vam encetar en 2011 amb ajuda de la UV i Caixa Ontinyent. Amb la càtedra aconseguim una estructura acadèmica estable destinada a estudiar les capacitats innovadores del nostre territori, reunint un grup d´investigadors per dissenyar i desenvolupar un pla per la innovació social i empresarial que convertisca Ontinyent i el seu entorn en un espai més competitiu, modern i Intel·ligent", destacava.

Segons s´exposa al document, l´acord respon a les inquietuds comunes de totes les entitats implicades per fomentar la innovació i un emprenedorisme territorial integrat "que faça compatible la competitivitat econòmica, el benestar social, la sostenibilitat ambiental i la disminució dels desequilibris territorials".

Esteban Morcillo destacava que la càtedra "permet aliar-se i interaccionar al teixit productiu, l´administració pública i universitats", amb un caràcter pioner que també coincidia en destacar Manuel Palomar, qui incidia en què la "esta càtedra té com a raó de ser respondre a les necessitats del territori d´Ontinyent, innovant entre totes les parts implicades per constituir un territori intel·ligent", remarcava.

Des d´Eset Espanya, Vicent Coll mostrava el seu agraïment "perquè s´haja comptat en la nostra empresa per a un projecte tan important per a la ciutat, ja que nosaltres sempre estarem dispostos a fer el que siga per Ontinyent"; mentre que Vicent Penadès incidia en què aquest acord "encaixa perfectament dins les línies estratègiques de la nostra obra social, per a revertir el beneficis que obtenim allà on es generen".

El Director General de Caixa Ontinyent, que mostrava la predisposició de l´entitat "a aportar els nostres coneixements sobre economia", feia especial al·lusió al paper desenvolupat per l´alcalde d´Ontinyent: "Jorge Rodríguez ha estat el Bosón de Higgs que ens ha unit a tots un a un, i ha aconseguit portar el lideratge d´aquest projecte, pel que li donem l´enhorabona", concloïa.

La càtedra contempla la realització d´activitats formatives, culturals, d´investigació i de projecció universitària orientades al coneixement i la difusió permanent del desenvolupament territorial d´Ontinyent, i en particular, de la innovació, com ara investigacions; jornades i cursos de formació; publicacions i exposicions; premis; conferències; publicacions, o promoció de trobades nacionals i internacionals d´experts sobre temes d´interès, entre d´altres. A més a més, s´estableix la creació d´una comissió mixta per al compliment dels compromisos i el seguiment de la marxa del conveni, composta per representants de totes les entitats implicades.