Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

espai obert

El joc de pilota als trinquets de Xàtiva en el segle XVIII

En un article anterior explicàvem que durant el segle XVIII hi havia en funcionament cinc trinquets a la ciutat de Xàtiva. El Santo Hospital de la Ciudad de San Felipe es va encarregar de la seua construcció i de la seua explotació, com també s'encarregava de l'organització de la Fira, de les corregudes de bous, dels Carnestoltes i de la festa del Corpus.

Intentarem explicar a continuació els jocs que es practicaven als trinquets de Xàtiva en la segona part del segle XVIII, encara que no tenim cap descripció dels jocs d'aquella época i ens hem basat en suposicions a partir de les dades que ens proporciona el Llibre d'Administració del Trinquets que es conserva a l'Arxiu Municipal de Xàtiva.

Al trinquet de les Ànimes, construït l'any 1754 i situat entre el carrer de les Ànimes i el del Fossar, a la part interior de la muralla, i al trinquet de l'Albereda, construït l'any 1755, situat entre la torre de Sant Francesc i la torre de Monfort, a la part exterior de la muralla, es jugava a pilota a mà, en unes modalitats que serien l'origen de l'actual joc de pilota. Açò ho podem afirmar perquè des dels inicis fins a l'any 1800 trobem anotades les compres de més de 4000 pilotes de vaqueta, unes pilotes elaborades artesanalment i que, com ara, eren un element fonamental del joc.

Una altra informació que hem extret del Llibre d'Administració pretén aproximar-nos a saber com es jugava a pilota i quines eren les modalitats que es practicaven als trinquets de Xàtiva en el segle XVIII. Pel que fa a la pilota a mà, trobem anotades en diversos anys la compra de banques (bancas de madera para el juego de pelota). La banca era un objecte de fusta de carrasca, que tenia tres pates damunt les quals hi havia un tauler inclinat per botar la pilota i per posar-la en joc. Aquesta modalitat de banca era practicada no fa molt de temps a alguns pobles pròxims a Xàtiva. Suposem, per tant, que el joc que es practicava als trinquets de Xàtiva fa més de 250 anys era la modalitat de "llargues", que actualment ja no es practica als trinquets valencians, encara que és la modalitat més antiga i més estesa. Actualment encara es juga "a llargues" als carrers valencians de la Marina, a Bèlgica, a França, a Holanda, a Itàlia i a Navarra, a la vall del Baztan (el botil harri és la pedra ancestral que hi ha a Elizondo, que apareix en les novel·les de Dolores Redondo i que fa referència al laxoa). És la modalitat que es troba en l'origen de la pilota actual, del joc "d'escala i corda" que es va reglamentar a principis del segle XX. Podem suposar que també es jugava "a ratlles". La modalitat de "ratlles" és l'antecedent de l'actual modalitat de "raspall".

A partir de 1783, any de la construcció del Trinquet Gran de l'Albereda, que també s'anomenava Trinquet de Pala de l'Albereda, trobem registrada també la compra de més de tres mil cinc-centes pilotes de pala. El joc de pilota amb pala és una modalitat de joc de la qual no tenim cap referència, possiblement, com explica Recared Agulló, la practicaria la noblesa i estaria en l'origen de l'actual joc de frontó o del tennis. Aquest joc, que va ser molt practicat durant els anys que analitzem en el present article, sembla que va desaparéixer dels trinquets de Xàtiva a finals del segle XVIII o principis del XIX.

Boles i birles. A part del joc de pilota, als trinquets vuitcentistes de Xàtiva es jugava a Boles i Birles i a Botxes. L'any 1757 es va construir el trinquet de Bolos de l'Alameda, l'any 1767 es va construir el Trinquet del Corral, també anomenat Trinquet de sant Agustí, i posteriorment Trinquet dels Francesos, on es jugava a Boles i Birles, un joc que també era molt popular i que representava per a l'Hospital uns ingresos quantiosos. Posteriorment es va introduir el joc de Botxes, un joc semblant al que actualmente és la Petanca. La pràctica dels jocs de boles i birles i de botxes va ser prou regular fins a finals de segle. Als trinquets de Xàtiva també es van practicar diferents tipus d'activitats recreatives. Durant alguns anys s'hi van representar comèdies, i a finals de segle hi havia cabrioles, bolantins, jocs de mans i, fins i tot, exhibicions de gamells.

Anècdotes a banda, als trinquets vuitcentistes es jugava principalment a pilota, a mà i amb pala. A finals del segle es va imposar el joc de pilota a mà en unes modalitats que, amb la seua posterior evolució i reglamentació, han evolucionat a l'actual joc de pilota valenciana.

Compartir el artículo

stats