La fira baix l'albereda

19.08.2016 | 23:17

mns deixem dur per l'allau humana que torna tots els anys a visitar la Fira de Xàtiva. Busquem coses difícils de definir als olors de mercat, tunecià, grec, mediterrani. Omnipresent és el flaire a fulla de l'albereda i mire dalt; tanque els ulls i veig la mà de mon pare o la meua mare que ens apretaven fent-nos saber el perill de perdre's, i són els mateixos arbres que hui veig. Anys després, jo duia els meus fillets sota aquella fronda de plàtans d'ombra, nugats als meus dits protectors i potser, qualsevol dia, ho faja amb uns nets; i els arbres seran els mateixos.

Tremole per respecte a ells i per les coses que m'evoquen, i em passen pel cap, moments llegits d'aquell final del segle XIX, percutor de la modernitat i la industrialització al camp i a les urbs, i on s'entenia com a signe d'evolució i progrés enderrocar antigues muralles a fi de facilitar l'expansió demogràfica i no dic que aquestes actuacions no ho propiciaren, no, però segurament amb altra mentalitat menys dràstica també s'hagués progressat i damunt, consolidant patrimoni. Tot i això, la plantació d'albers i plataners d'ombra, fou un encert propi dels millors pensadors rurals alemanys als electorats de Sajònia, els quals, entre 1700 i 1770, posaren en pràctica una revolució pacífica a unes terres devastades per la Guerra dels Trenta Anys, i aconseguiren, dirigides pel Comte de Rumford, erradicar la fam i moure a Europa el que coneguem com la Revolució Industrial. Va idear fondre l'alta tassa de militarització amb el lloc on complien milícies, incentivant per a treballar terres i tallers, reduint obligacions castrenses mantinguent salaris que, sumant a les rendes de propietari i lliure, augmentés la seua qualitat de vida i la del seu entorn. L'estratègia va funcionar amb algunes condicions curioses com que no podia hi haver casament, sense la constància d'haver plantat sis arbres fruiters i sis roures o arbres ornamentals. L'adquisició de terra anava subjecta a l'obligació de plantar els fruiters estipulats. Tot llaurador tenia l'obligació de plantar anualment quatre arbres i ensenyar als seus fills el mode de cultivar-los, al temps que aprendre la llaurança.Es plantaren frondes a camins públics i veredes, siguen el seu conreu càrrec del fisc.

I tot açò em ve pels arbres de la Fira, com si em digueren que altra revolució al nostre camp és possible; com si els nostres paisatges reclamaren una nova revolució basada en la qualitat de vida que ens pot donar un entorn mimat, sa i paisatgísticament colpidor. Ja veus quines coses podem trobar a la Fira de Xàtiva!

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

La Costera-La Canal-La Vall d´Albaida

Comienzan las obras en los baños del colegio público José Mollá de Canals

Además de esta esperada intervención, la primera en 40 años, semanas atrás se habilitó una rampa...

Esquinas valora llevar a los tribunales expedienes «poco claros» de la gestión del PP

Esquinas valora llevar a los tribunales expedienes «poco claros» de la gestión del PP

El alcalde de Castelló de Rugat pone en manos de los servicios jurídicos toda la documentación...

El Utiye adquiere un nuevo proyector digital con una ayuda de 30.000 euros de Diputació

El cine club de Ontinyent tenía problemas para realizar su actividad por la digitalización en las...

La erosión del suelo se combate desde las aulas

La erosión del suelo se combate desde las aulas

Un grupo de alumnos del IES l'Estació de Ontinyent participa en un proyecto piloto de restauración...

Día Internacional de la Biblioteca en Bocairent

Con motivo del Día Internacional de la Biblioteca, que se celebra este lunes, la concejalía de...

Enlaces recomendados: Premios Cine