Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Arriba la pau a la vall d'albaida

Ahir vam signar un acord important i històric. Històric per que inicia un nou temps i perquè posa fi a 10 anys de conflicte enquistat entre el Consorci de Residus i la Mancomunitat. Important perquè reconeix la validesa, legal i pràctica, del Pla de Minimització de Residus de la Vall d'Albaida que podria passar de ser el problema a la solució. Sí, perquè els pobles de la comarca van decidir solucionar el problema dels residus del fem de manera mancomunada l'any 2000 amb un projecte adaptat a les característiques i les necessitats de la Vall d'Albaida, amb un sistema respectuós amb el nostre privilegiat entorn natural i amb el nostra primigeni concepte de gestió de residus amb el Pla de Minimització.

Fa deu anys, la majoria absoluta a les Corts Valencianes impulsa una llei que a la Vall d'Albaida suposava passar de solució a problema. Vam intentar que la Generalitat no tocara el que ja funcionava, però no vam aconseguir ni que se'ns escoltara. Al llarg de deu anys hem perdut temps, energies i diners perquè la mesura que se'ns imposava multiplicava els costos ecònomics i mediambientals, especialment pel transport, i vam haver d'acudir als tribunals convençuts que la nostra era una causa justa. Eixa postura, mantinguda pels diferents governs de la Mancomunitat, foren del color polític que foren, xocava una i altra volta amb la incomprensió i la prepotència de la Generalitat.

A la fi, ha estat la voluntat dels ciutadans la que ha possibilitat el canvi a la Generalitat, la Diputació, el Consorci i la Mancomunitat. I tan important com la sintonia política ha estat la voluntat d'escoltar „sense la qual és impossible el diàleg„, consensuar i acordar. És el que hem aconseguit amb el Consorci de Residus i que ahir ratificàvem en presència del president de la Diputació, Jorge Rodríguez i el secretari autonòmic de Medi Ambient, Julià Àlvaro. És el millor regal per a la Mancomunitat, que l'any que ve complirà els 30 anys, 10 dels quals dedicats a defensar un Pla de Miniminització que estem disposats a compartir amb els membres del Consorci i que pot aportar les solucions que fins ara no s'han trobat. Com fins ara, seguirem defensant els interessos de la Vall d'Albaida per tal de gestionar els serveis conjunts, allò que que ens fa Mancomunitat, des d'ara en un temps de pau, enteniment i convençuts que és millor col.laborar i gestionar que imposar i competir.

Compartir el artículo

stats