18 de marzo de 2017
18.03.2017

Operació Montsant

18.03.2017 | 00:36

C om en totes les grans operacions urbanístiques, el projecte per a construir un museu d'art modern (subterrani i de referència, ara anirem) en el vessant del Castell de Xàtiva ha generat tot un seguit d'opinions enfrontades. Hi ha molta polarització i poca reflexió. Actuen corrents de fons. Els ambientals i sentimentals i, també, el fet que la proposta haja partit d'un empresari i mecenes, V icent Quilis, que tingué una controvertida relació amb l'anterior alcalde, Alfonso Rus. Els partidaris sols veuen els avantatges i els detractors els inconvenients. Aquesta història l'hem vista moltes vegades. Sortosament, alguna gent amb la qual he parlat es miren el tema de manera més racional i desapassionada. El «com» és important. El «què», també. La posició dels tres grups del govern de no marcar posició fins disposar de més informació és la correcta. Les lloances incondicionals al projecte de l'oposició, PP i C's, resulten sospitoses. I la «meditació» de l'anterior alcalde socialista, Josep Miquel Calabuig, per fer una plataforma en contra, és l'actitud previsible. Però fa mandra pensar que ens hem de regir amb els criteris de la dècada del 1990. Han passat trenta anys.

Cal mirar-ho tot amb una mica de perspectiva. El que s'ha posat a l'abast de Xàtiva és una important col·lecció privada d'art modern, amb un professional de la vàlua de Vicent Todolí al front, que, per la seua mateixa configuració, requereix d'un contenidor arquitectònicament adient. Diga el que diga el govern municipal, no val qualsevol immoble: cal viatjar a París, Londres, Figueres, Madrid o Berlin (fins i tot a València), per adonar-se'n. Si l'edifici conté una arquitectura de referència, el museu serà referencial. El projecte subterrani té, aparentment, aquestes característiques. Si tot anara bé, Xàtiva disposaria d'un potencial d'atracció descomunal.

El gran problema, no cal ser molt llestos, és el lloc escollit i les contrapartides. El paratge és delicat, s'hauria d'actuar amb molta finor. Calen més detalls. I l'empresari vol unes contrapartides per a Montsant que no són qualsevol cosa. D'altra banda, el finançament i el futur manteniment no estan encara ben definits. Ací estan les zones de diàleg i de concreció. Parlem-ne. Amb esperit crític i vigilant, però sense prejudicis ni escrúpols de via estreta.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

La Costera-La Canal-La Vall d´Albaida

Surge una plataforma vecinal en Xàtiva contra el museo soterrado de Montsant

Convocan para el miércoles una asamblea con el fin de explicar «el horroroso impacto» que...

La brigada municipal actúa en diferentes puntos de Canals

La brigada municipal actúa en diferentes puntos de Canals

La concejal de Servicios Municipales de Canals, Mai Castells, ha informado de las recientes...

Canals incentiva la compra en comercios locales con una campaña de dos meses

«Gràcies Pare; Gràcies Mare» arrancó el pasado día 9 y enlazará así el Día Padre con el de la...

Roban oro en un descuido en una joyería de Xàtiva

Roban oro en un descuido en una joyería de Xàtiva

La joyería sancho de Xàtiva sufrió anteayer el robo de una elevada cantidad de piezas de oro cuyo...

Moixent, Montesa y Vallada piden que vuelva el tren tras siete años en autobús

Moixent, Montesa y Vallada piden que vuelva el tren tras siete años en autobús

Se crea una plataforma que reclama el restablecimiento del servicio de cercanías suprimido en 2010

Bravo propone la antigua estación de tren de Xàtiva como «espacio de la memoria»

Bravo propone la antigua estación de tren de Xàtiva como «espacio de la memoria»

La consellera de Justícia presenta en la Casa de la Cultura el anteproyecto de la ley de Memòria...

Enlaces recomendados: Premios Cine