18 de marzo de 2017
18.03.2017

Operació Montsant

18.03.2017 | 00:36

C om en totes les grans operacions urbanístiques, el projecte per a construir un museu d'art modern (subterrani i de referència, ara anirem) en el vessant del Castell de Xàtiva ha generat tot un seguit d'opinions enfrontades. Hi ha molta polarització i poca reflexió. Actuen corrents de fons. Els ambientals i sentimentals i, també, el fet que la proposta haja partit d'un empresari i mecenes, V icent Quilis, que tingué una controvertida relació amb l'anterior alcalde, Alfonso Rus. Els partidaris sols veuen els avantatges i els detractors els inconvenients. Aquesta història l'hem vista moltes vegades. Sortosament, alguna gent amb la qual he parlat es miren el tema de manera més racional i desapassionada. El «com» és important. El «què», també. La posició dels tres grups del govern de no marcar posició fins disposar de més informació és la correcta. Les lloances incondicionals al projecte de l'oposició, PP i C's, resulten sospitoses. I la «meditació» de l'anterior alcalde socialista, Josep Miquel Calabuig, per fer una plataforma en contra, és l'actitud previsible. Però fa mandra pensar que ens hem de regir amb els criteris de la dècada del 1990. Han passat trenta anys.

Cal mirar-ho tot amb una mica de perspectiva. El que s'ha posat a l'abast de Xàtiva és una important col·lecció privada d'art modern, amb un professional de la vàlua de Vicent Todolí al front, que, per la seua mateixa configuració, requereix d'un contenidor arquitectònicament adient. Diga el que diga el govern municipal, no val qualsevol immoble: cal viatjar a París, Londres, Figueres, Madrid o Berlin (fins i tot a València), per adonar-se'n. Si l'edifici conté una arquitectura de referència, el museu serà referencial. El projecte subterrani té, aparentment, aquestes característiques. Si tot anara bé, Xàtiva disposaria d'un potencial d'atracció descomunal.

El gran problema, no cal ser molt llestos, és el lloc escollit i les contrapartides. El paratge és delicat, s'hauria d'actuar amb molta finor. Calen més detalls. I l'empresari vol unes contrapartides per a Montsant que no són qualsevol cosa. D'altra banda, el finançament i el futur manteniment no estan encara ben definits. Ací estan les zones de diàleg i de concreció. Parlem-ne. Amb esperit crític i vigilant, però sense prejudicis ni escrúpols de via estreta.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

La Costera-La Canal-La Vall d´Albaida

Los casos de violencia de género vuelven a repuntar en Xàtiva desde septiembre

Los casos de violencia de género vuelven a repuntar en Xàtiva desde septiembre

El número de denuncias y quebramientos de las órdenes de protección, junto al descenso de la edad...

Canals subasta una nave en Les Moles para atender a la demanda empresarial

La superficie tiene unas dimensiones de 758,54 metros cuadrados y un precio de 184.704,49 euros

Mercedes Caballero se impone en el feudo de Jorge Rodríguez

La nueva secretaria general del PSPV de la provincia obtuvo 81 votos de un censo de 257...

Xàtiva endurece la normativa de las terrazas para atajar el «descontrol»

Xàtiva endurece la normativa de las terrazas para atajar el «descontrol»

El ayuntamiento regula el marco sancionador ante la ineficacia de la anterior ordenanza y prevé...

La primera guía de la Colegiata de Xàtiva. Un hito que cumple 30 años

La primera guía de la Colegiata de Xàtiva. Un hito que cumple 30 años

Hoy día La Seu dispone de varias guías, alguna de ellas de gran formato. No era así en 1987,...

Enlaces recomendados: Premios Cine