Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

De la teoria a la pràctica

El passat dia 17 es presentava a l'antic hospital de Xàtiva un informe realitzat per una consultora externa a partir de vint-i-cinc entrevistes extenses fetes a experts de diversos camps. Aquest informe, encarregat per la regidoria de Promoció Econòmica, estableix el full de ruta que caldrà seguir per tal d'arribar a un gran pacte per l'economia local en què s'involucren els sectors públic i privat i el teixit social xativí. L'objectiu de tot plegat és aconseguir el desenvolupament de la nostra ciutat a llarg termini. Els treballs de redacció de l'informe han estat coordinats per Josep-Antoni Ybarra, catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat d'Alacant. Es repartí entre el públic present al saló noble de l'antic hospital un full en què, seguint el mètode d'anàlisi DAFO, calia identificar les debilitats, les amenaces, les fortaleses i les oportunitats de la nostra ciutat. Fins aquí, tot molt bonic. Jo trobe, però, que açò és quelcom déjà-vu, ja vist. A finals de 2015, l'Ajuntament va convocar diferents entitats per a explicar el projecte de desenvolupament urbà sostenible i integrat, que optava a finançament europeu provinent dels fons FEDER.

L'equip professional al qual s'havia encarregat l'elaboració del projecte féu un diagnòstic de la situació en què es troba la ciutat. Es passà revista a les debilitats i les amenaces, a les fortaleses i les oportunitats, és a dir, s'havia aplicat el mètode d'anàlisi DAFO acabat d'esmentar més amunt. Es van constituir quatre taules de treball. Els participants van fer nombrosos suggeriments. Més endavant es feren públiques les conclusions. Tres dels objectius d'aquell projecte eren posar en valor el patrimoni i la cultura de la ciutat, desenvolupar l'activitat turística i promoure iniciatives lligades a la nova economia. Al document que s'ha encarregat ara també s'esmenten el patrimoni i el turisme; s'hi afirma que el patrimoni històric i artístic, el capital més important de Xàtiva, està desaprofitat. Criden l'atenció les similituds dels dos encàrrecs municipals, però també les dissemblances formals. La concurrència a l'acte de 2015 fou molt plural; hi acudiren tots els sectors de la societat xativina „inclosos els representants dels empresaris i l'Església Catòlica. En aquella ocasió, la taula estigué presidida per l'alcalde i els caps locals d'EUPV i Compromís.

En canvi, l'acte del passat dia 17 fou presidit en solitari pel tinent d'alcalde Miquel Lorente. Cridava l'atenció la incompareixença del PSOE i Compromís. La presència d'empresaris era ben insignificant „només hi acudiren dos propietaris d'apartaments turístics. En realitat, molts dels assistents a l'acte eren militants i simpatitzants d'Esquerra Unida i les seues organitzacions afins. (Per descomptat, tots els regidors d'aquesta formació hi eren presents.) ¡Un fòrum per a parlar d'economia sense presència significativa d'empresaris! ¿Algú ho entén? Un pacte per l'economia en què no s'involucre el sector empresarial està abocat a un fracàs rotund. En fi, em venen al cap algunes preguntes sobre l'assumpte. ¿Dos informes idèntics, o molt pareguts, encarregats a dues consultores distintes, que arriben a unes conclusions semblants? Voldria equivocar-me, però fa l'efecte que l'Ajuntament ha pagat dues vegades la mateixa moto, amb diners del contribuent. Que Xàtiva està estancada, com conclouen ambdós documents, ja ho sabien els sectors més conscienciats de la ciutadania. No calia pagar cap grup consultor perquè ho fiqués per escrit.

Pel que jo sé, empresaris importants de la ciutat ja comencen a estar cansats d'acudir a reunions convocades per l'Ajuntament. Alguns s'excusen d'assistir-hi; es queixen del caire ideològic i poc pràctic dels aplecs. L'altre dia, a l'antic hospital, en el torn de paraules, un dels hostalers presents preguntà: «¿Quan ens deixarem de reunions, de projectes, i passarem a les mesures concretes?» En honor a la veritat s'ha de dir que l'informe fet públic no contenia elements amb biaix ideològic. Ara bé, si els emprenedors han sortit escamnats d'altres cites, serà molt difícil d'involucrar-los en noves iniciatives municipals. ¡Una llàstima! Les persones que simpatitzem amb el tripartit voldríem més efectivitat i més unitat. Convindria tenir clara una cosa: els llocs de treball són creats majoritàriament per les empreses privades. Això sí, l'administració pública ha d'establir un clima de confiança i una política d'incentius que animen l'activitat econòmica. En aquest sentit, les paraules de Lorente foren molt encertades: «El desenvolupament local és un objectiu transversal al marge de partidismes». Caldrà fer bones aquestes paraules.

Compartir el artículo

stats