Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

LA BIBLIOTECA MUNICIPAL I EL SEGON CENTENARI DEL NAIXEMENT DE BLAI BELLVER (1818-1884)

LA BIBLIOTECA MUNICIPAL I EL SEGON CENTENARI DEL NAIXEMENT DE BLAI BELLVER (1818-1884)

aquest any, la Regidoria de Biblioteca de Xàtiva vol fer un reconeixement públic a la figura de Blai Bellver i Tomàs en commemorar-se els dos-cents anys del seu naixement (16 de febrer de 1818), i en el qual conflueixen dos aspectes ben relacionats amb la biblioteca: la impremta i la literatura. Aquest petit homenatge des de la biblioteca té una triple actuació. Primerament, la incorporació d'una ressenya biogràfica divulgativa, inclosa a la web de la biblioteca municipal (http://biblioteca.ayto-xativa.es), en l'apartat de notícies i en la secció biblioteca local, on són quasi un centenar les biografies de xativins il·lustres que figuren.

En segon lloc, s'ha editat un calendari, amb la reprodució de dotze gravats xilogràfics de l'antiga Impremta Bellver i de la seua màquina més antiga (Columbian Press, ca. 1813). De les xilografies, Ricard Blasco (un dels millors coneixedors de la impremta valenciana) afirma que «l'estoc de fustes gravades de l'antiga Impremta Bellver és el tercer per magnitud entre els conservats a l'Estat espanyol». De la Columbian Press (autèntica joia de la tipografia, i una de les més belles que s'han fabricat) cal dir que és una de les poques conservades a Europa. Finalment, en aquestes primeres setmanes de l'any, la biblioteca dedica el seu expositor temàtic i els quinze quadres d'exposició temporal a Blai Bellver, on es mostren llibres impresos al seu taller, altres que estudien la seua vida i obra, gravats xilogràfics i clixés de la seua impremta.

Cal destacar que la importàcia de la seua obra, ha estat estudiada en obres com: Blai Bellver, materials xilogràfics de la seua impremta (1980), edició a cura de Manuel Boix i Josep Palacios; Blai Bellver, trilogia fallera (1998), edició a cura de Robert Martínez Canet i Josep Lluís Marín; La impremta a Xàtiva (2010) i La impremta de Blai Bellver (2010), ambdós d' Antoni Martínez Revert, i Tipografía del siglo XIX en la imprenta de Blai Bellver, Xàtiva (2013), catàleg de l'exposició celebrada en el MUVIM i en el Museu de l'Almodí.

Siguen aquestes línies i aquesta petita exposició un motiu més per a recordar i retre homenatge a aquest mestre impressor, prestigiós editor, industrial innovador compromés amb el progrés, ingeniós escriptor i poeta festiu, defensor de l'ús literari del valencià i fustigador del poder polític local i de l'absentisme i conservadurisme de l'aristocràcia xativina.

Compartir el artículo

stats