El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Xàtiva, Jordi Estellés, i Sònia Caparrós, en representació de la Comissió del 25 d'Abril, van presentar ahir els actes que s'han organitzat per recordar la Batalla d'Almansa. Enguany, a més a més, es dóna la circumstància que s'acompleixen 40 anys des de la instal·lació del monument commemoratiu. La Pedra dels Maulets és el nom popular amb què es coneix aquest monument, un monòlit en homenatge als defensors de Xàtiva i dels furs valencians durant la Guerra de Successió que està situat a la porta de Sant Francesc. Amb tal ocasió, el manifest que es llegirà en l'acte central (dissabte 21) junt al monument correrà a càrrec de Josep Lluís Albinyana, president del Consell Preautonòmic del País Valencià, tal com va avançar Levante-EMV fa uns dies.

El regidor Estellés ha destacat que «aprofitarem el quaranta aniversari per reunir a alguns protagonistes polítics d'aquells anys a mena d'homenatge». Estellés també ha exposat l'increment d'entitats que s'integren en la comissió del 25 d'Abril, les quals, a més de l'Ajuntament de Xàtiva, són l'Escola de Danses de Xàtiva, la colla de dolçainers i tabaleters la Socarrada, la Muixeranga de Xàtiva, el sindicat de treballadors de l'ensenyament STEPV, Miquelets del Regne de València, Escola Valenciana, Amics de la Costera, el Consell de la Joventut de Xàtiva i Xateba.

Per la seua banda, Sònia Caparrós ha comentat que «el fet d'institucionalitzar l'acte li dóna el prestigi que li correspon a aquest homenatge». La representant de la comissió ha afirmat que «encara queden camps per llaurar com la normalització total de la llengua o el finançament just». Com a novetat, l'acte arrancarà a la plaça del Mercat, on hi haurà un esmorzar d'encontre entre les diverses entitats organitzadores.

La Pedra de Xàtiva és l'únic monument de tot el País Valencià dedicat als maulets. Consisteix en un gran monolit de marbre de Buixcarró de les pedreres de Barxeta, amb una cara polida sobre la qual hi ha una inscripció que diu: «Als maulets per l'heroica defensa de la ciutat, cremada el 1707 per Felip V, en la lluita pels furs valencians. Els xativins i tots els valencians. 18-6-1978». Fou instal·lada el 1978 en la porta de Sant Francesc a instàncies de l'Ajuntament. La seua inauguració va coincidir amb la commemoració de la caiguda i posterior incendi de la ciutat en mans de les tropes de Felip V, el 18 de juny. Va acudir Josep Lluís Albinyana, aleshores president d'allò que constituiria l'embrió de la posterior Generalitat Valenciana, i polítics locals, encapçalats per Manuel Casesnoves, què després resultaria escollit, en les eleccions de 1979, alcalde de Xàtiva. Durant la breu existència del monument, aquest ha patit diferents agressions. Tot i això, amb el temps, el fet que la Pedra siga un dels pocs monuments dedicats als maulets, l'ha convertit en un símbol de la resistència arreu del món. La destrossa de la placa amb la inscripció va obligar refer-la completament. La peça actual és de l'any 2002.

Punt de partida: el Mercat

La jornada oferirà tallers per a tots els públics i esmorzar d'encontre a la plaça del Mercat des de les 10 del matí fins a la una, L'inici de la desfilada i dansà serà a les 11 també des de la plaça del Mercat. I l'acte central tindrà lloc a les 12 de migdia a la Porta de Sant Francesc amb la participació del grup Barbaritats i la lectura del manifest del 25 d'Abril, a càrrec de Josep Lluís Albinyana. En els darrers temps s'organitzen tots els anys en la Pedra dels Maulets diferents actes, coincidint amb el 25 d'abril i el 17 de juny, promoguts per associacions culturals i partits polítics de Xàtiva, que agrupats en una comissió han permés que es realitzara aquest acte i no caiguera en l'oblid, com en alguna edició.