La dona forta que va viure per a l´escriptura

 
Beneyto, en la taula, amb Estellés, Adlert, Xavier Casp i Joan Valls f levante-emv.
Beneyto, en la taula, amb Estellés, Adlert, Xavier Casp i Joan Valls f levante-emv.  

Josep Ballester

Avui, volem retre un homenatge a Maria Beneyto. Homenatge que és reconeixement de l'escriptora, dels mons que ella ha creat en la seua literatura i que nosaltres, lectores i lectors agraïts, podem habitar feliçment. El dilatat itinerari d'aquesta dona de lletres tant en la vessant poètica com en la vessant narrativa la converteix en una de les escriptores més interessants de la literatura contemporània del país.
Maria Beneyto i Cuñat va nàixer el 14 de maig de l'any 1925 a la ciutat de València. Poc després, la família es traslladà a Madrid, on passà la seua adolescència, que, fou molt dura i trista. L'any 1937, en plena Guerra d'Espanya se'n tornen a València, però després, en la postguerra, la cosa va seguir tan malament o més que a Madrid. I, com per a la major part de la població no addicta al règim, foren temps molt difícils. Set o vuit anys després, la família Beneyto tingué un canvi de rumb, una herència pogué alleugir aquella situació de necessitats. Per aquell temps, Maria tenia una vintena d'anys, i aquest canvi de la situació familiar la va decidir per dedicar-se a l'escriptura, cosa que sempre havia desitjat. Ara tenia els mitjans i el temps per a poder intentar-ho. Eren les condicions materials de la creació femenina apuntades per Virginia Woolf a Una cambra pròpia.
Maria Beneyto sempre va comentar que les seues primeres passes en la literatura no foren gens afortunades. Sa mare, un bon dia, la va sorprendre regalant-li l'edició, que ella mateixa havia manat a fer, d'un llibre que la nostra autora havia escrit en la seua adolescència. "Havia devorat -apunta Beneyto- un llibre de la biblioteca de mon pare, Las mil mejores poesías de la lengua castellana, i em vaig decidir a fer uns quants poemes seguint els metres i les rimes que allí hi havia. Com a poemes eren molt dolents, però formalment perfectes". Cal remarcar, però, que en aquelles provatures es pot percebre clarament una presència poètica que no tardarà massa temps a fer-se més patent, encara que Beneyto comentava que es va avergonyir tant d'aquest fet que per això mateix tardà cinc anys a publicar alguna altra obra.
Cap als anys 50 va lligar amistat amb un grup literari format pels poetes Vicente Carrasco, Alejandro Gaos, Pla y Beltran, Carles Salvador, Francesc Almela i Vives. Els germans Casp els coneix en un acte de Lo Rat-Penat. Xavier Casp insisteix i aconsegueix que Maria Beneyto faça el seu primer llibre en català, Altra veu (1952), que publicà el mateix Casp en la mítica col·lecció L'Espiga de l'editorial Torre.
Així mateix, en la primera meitat de la dècada dels cinquanta, coneix tres amics i companys de generació que van tenir un pes específic en la seua trajectòria literària, Joan Fuster, Vicent Andrés Estellés i Josep M. Castellet. De tots tres va rebre l'amistat, uns consells literaris ben estimables i no oblidem que Fuster, en les antologies i estudis que realitzarà sempre la tindrà present.
La nostra escriptora sap formular l'angoixa i el sentiment de les limitacions humanes. La presència de l'ésser humà i, específicament els més desvalguts, té una gran força en la seua literatura. El dolor es converteix en l'eco o en l'altaveu del sofriment. "L'amor als febles -com apunta Manuel Sanchis Guarner- la duu a rebelar-se coratjosament contra la injustícia, a compartir el dolor de les víctimes de l'opressió", a convertir-se en la veu dels marginats ( i entre ells, és clar, la de la dona). L'obra de la nostra autora és el perfil de la dona al llarg del temps. Una espècie de dietari "en què allò que s'expressa no són els fets, sinó la forma d'una mirada concreta, la dicció d'una sensibilitat en contrast amb els esdeveniments que presencia i que ens fa presenciar". Esbossa en cadascun dels seues llibres la radiografia interior i exterior de les dones, del signe femení des d'un punt de vista polièdric i compromès.
En començar la dècada dels setanta, Max Aub denuncia la situació social dels escriptors valencians i en particular fa una al·lusió directa sobre l'oblit en què havia caigut l'obra i la persona de Maria Beneyto: "Pero, ante todo, es un poeta. Desde luego el mejor de Valencia. No parecen hacerle gran caso. Ella se ha dejado vencer por la desgana, la indiferencia que la rodea. Sin duda las razones son políticas". Fins i tot hom va pensar que havia mort. El desencís de l'autora va ser tan gran, en un moment determinat, que va decidir no escriure més. I desaparèixer del món literari en tots els sentits.
El desencís de l'autora va ser tan gran que va decidir donar per acabada la seua obra i no escriure més. I per al seu final, va voler que el seu darrer llibre, Vidre ferit de sang, fos en català. Però malgrat que havia guanyat el premi Ausiàs March de l'any anterior, ningú no li va fer cap crítica ni cap ressenya. I ara sí que s'hi pot dir que va començar el silenci al seu voltant.
Després d'haver restat en silenci durant més de tretze anys, a partir de la reedició de La dona forta (1990) i la concessió del Premi de les Lletres Valencianes (1992), l'escriptora va tornar a la vida pública amb l'edició de diverses obres tant en narrativa com en poesia, reculls i tries, reedicions, entrevistes, homenatges, recitals i presentacions de l'obra. Però sobretot el més important va estar el retorn a l'escriptura i a enllestir diversos projectes creatius.
Beneyto ha estat la primera dona que se li va concedir el Premi de les Lletres Valencianes. La creació, això que anomenen literatura, l'ofici d'escriure és per a Beneyto l'eix fonamental en el qual vertebra la raó de viure. Per tant el fet literari és una vacuna contra la metafísica, contra els propis enganys del llenguatge, contra certes meravelles de l'esperit amb majúscula, contra les trampes del concepte de veritat i, fins i tot contra les insídies de la cultura. El fet creatiu ens indueix, amb el seu exemple i el seu compromís, a reflexionar, a gaudir, a pensar-nos com a éssers humans i també com a poble. És a dir, la paraula, el fet literari com a camí o tàctica contra el poder i contra la mort. Hem de recordar que l'obra artística, és una proposta, mai un resultat. No s'ofereixen respostes sinó que es plantegen preguntes, posa sempre en dubte no sols allò de què parla sinó els propis mecanismes mitjançant els quals es parla. Per aquest motiu, l'art, la literatura sols pot manifestar-se sota la forma de rebel·lió o dissidència. La rebèl·lia contra els símptomes que ententen anorrear-nos. Tot això és l'obra de Beneyto, però també és molt més. És cert que ha faltat una de les nostres escriptores més importants, però, a nivell personal, acabe de perdre una molt bona amiga.

Sábado
Posdata
La belleza,la tierra y la palabra

La belleza,la tierra y la palabra

Cuando llegó a mis oídos que un paisano de Pedralba, Amadeo Laborda, iba a presentar un libro en...

Impressions en Clarobscur

Impressions en Clarobscur

En una de tantes entrevistes que concedí, Joan Fuster va fer un elogi (quasi) entusiasta del grup...

Kant y los habitantes de otros mundos

Kant y los habitantes de otros mundos

Recientemente la NASA ha anunciado el descubrimiento de siete exoplanetas con características...

Bombas filantrópicas

Bombas filantrópicas

A finales del siglo xix y principios del siglo xx era muy común la representación de ciudades a...

Bombas Gens: Una ejemplar recuperación del patrimonio valenciano

Bombas Gens: Una ejemplar recuperación del patrimonio valenciano

Toda gran ciudad está sometida a procesos de reformas y transformaciones que alteran su perfil y...

Música

Patrocinado por
Este viernes Dictators NY en Valencia
Este viernes Dictators NY en Valencia

Este viernes Dictators NY en Valencia

Dictators NY regresan a Loco Club el próximo viernes 28 de abril con Handsome Dick Manitoba,...

Montgorock, Xàbia acoge la gran descarga eléctrica

Montgorock, Xàbia acoge la gran descarga eléctrica

La organización ha añadido otra novedad para este año y se suman a la...

The Jesus And Mary Chain, Temples y Biffy Clyro al FIB 2017

The Jesus And Mary Chain, Temples y Biffy Clyro al FIB 2017

El Festival Internacional de Benicàssim tiene nueva hornada de nombres para su cartel del...

Johnny B. Zero – “Birds"

Johnny B. Zero – “Birds"

Con apenas un año de diferencia respecto a su anterior trabajo, el EP “Crystal...

Love of Lesbian publica Nouvelle Cuisine Caníbal (Vol.II)

Love of Lesbian publica Nouvelle Cuisine Caníbal (Vol.II)

Con motivo del Record Store Day de este año, Love of...

Los Radiadores – “Los perros ladraron"

Los Radiadores – “Los perros ladraron"

Tiempos oscuros para el rock ‘n’ roll, tiempos oscuros para la humanidad. Un pirado...

CINE


Una imagen de 'Kingsman'
´Kingsman´ y ´La reina Victoria y Abdul´ llegan a los cines

´Kingsman´ y ´La reina Victoria y Abdul´ llegan a los cines

'A war', el drama del danés Lindholm nominado a los Oscars, también se estrena en la cartelera

La Fiesta del Cine regresa los días 16, 17 y 18 de octubre

La Fiesta del Cine regresa los días 16, 17 y 18 de octubre

El precio de las entradas volverá a ser de 2,90 euros y se celebrará en salas adheridas a la...

C´s y PP acuerdan bajar el IVA de las entradas de cine al 10%

C´s y PP acuerdan bajar el IVA de las entradas de cine al 10%

Tras cinco años al 21%, el pacto entra dentro de las negociaciones de los PGE para 2018

´It´ ya es la película de terror más taquillera de la historia

´It´ ya es la película de terror más taquillera de la historia

Supera a 'El Exorcista', al recaudar 381,9 millones de dólares en menos de un mes

Cinco películas para celebrar el Día Internacional de la Paz

Cinco películas para celebrar el Día Internacional de la Paz

Las consecuencias de las guerras es el argumento de numerosas películas rodadas en todo el mundo

´Jacques´: Biopic de Cousteau con estímulos

´Jacques´: Biopic de Cousteau con estímulos

Por encima de todo es un homenaje a la figura de un visionario, un científico y aventurero

Más cultura

Libros

Libros

Consulta toda la información sobre literatura: críticas, reportajes...

Música

Música

Todas las noticias sobre tus cantantes y grupos favoritos, en un sólo clic

Arte

Arte

No te pierdas ninguna exposición y entérate de los mejores eventos artísticos

Teatro

Teatro

Obras de teatro, ensayos, monólogos... informáte de las últimas novedades

Enlaces recomendados: Premios Cine