Al llarg del 2010 i del 2011 han estat prolífics els homenatges duts a terme per a commemorar el desé aniversari de la mort de l'escriptor de Castalla i posteriorment per celebrar el centenari del seu naixement. La figura d'Enric Valor ha estat capaç d'aglutinar un ampli ventall iniciatives procedents dels més diversos sectors de la societat valenciana.

El personatge bé que s'ho mereix; autor d'una sòlida obra literària, tant de novel·les com de narracions curtes, de centenars d'articles periodístics, de significatives gramàtiques i, sobretot, d'una constant i decidida defensa de l'ús del valencià, la societat valenciana actual està agraint la feina callada i l'esforç tenaç d'un dels grans homenots valencians del segle XX, d'un excel·lent divulgador i estudiós del valencià i d'un dels nostres millors narradors de tots els temps.

Certament, la relació d'homenatges a Enric Valor celebrats en els darrers dos anys és impressionant, i és del tot impossible ni tan sols fer esment dels més significatius. Institucions com l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Universitat d'Alacant, entitats civils com Acció Cultural del País Valencià o Escola Valenciana, centenars de centres d'ensenyament, associacions culturals o musicals, ajuntaments, biblioteques, revistes..., s'han implicat de valent en homenatjar Valor i mostrar-nos les múltiples vessants de la seua personalitat i la seua obra.

Vistes totes aquestes iniciatives que han estat molt ben rebudes per la societat valenciana, hom no pot deixar de plantejar-se la possibilitat de dur a terme actuacions més ambicioses en el temps i el contingut. Em referesc a la creació de la Fundació Enric Valor, amb l'objectiu d'aproximar la figura de Valor als seus lectors i de difondre la seua obra gramatical i literària. Exemples a seguir en tenim molts sense abandonar el nostre àmbit lingüístic: a Benassal, la Fundació Carles Salvador; a Binissalem, la Casa Museu Llorenç Villalonga; a Folgueroles, la Fundació Jacint Verdaguer.

En el nostre cas, Castalla hauria d'acollir la seu de la Fundació Enric Valor, que podria ubicar-se en la seua casa natal, convertida en la Casa Museu Enric Valor, amb una exposició permanent sobre l'escriptor, amb documentació i objectes originals, com ara fotografies, cartes, manuscrits,... La Fundació promouria la recerca i l'estudi sobre l'escriptor i la seua obra, alhora que, inserida en el teixit cultural i econòmic de la Foia de Castalla, s'hauria de convertir en un centre d'activitats de promoció literària, que fomentaria el turisme cultural a la comarca, tant dels milers de xiquets i xiquetes que cada any lligen les seues Rondalles com dels lectors de la seua obra novel·lística, interessats en conèixer els espais naturals tan minuciosament descrits en les seues narracions.

És clar que una iniciativa d'aquesta mena necessita el suport de la totalitat de la societat valenciana, d'institucions públiques i privades, des de la Generalitat, Ajuntament de Castalla i altres de la comarca, les Universitats valencianes, els familiars i hereus d'Enric Valor, els editors de la seua obra gramatical i narrativa, representants del món cultural i educatiu valencià,...

El moment actual és l'oportú, per la rellevància social del personatge, per la necessitat de conservar la seua memòria i projectar-la sobre el futur dels valencians i pels consensos que s'han aconseguit en als darrers anys al voltant de la seua figura. Sens dubte, aquest seria el millor regal d'aniversari que podria rebre Enric Valor i amb ell tots els valencians.