Entre la Ribera, però sobretot, amb ADN de l'Horta, ha nascut un nou grup de música valencià disposat a oferir tradició i folk amb els seus sons: Txacarrac. Format per Josep Alemany, Quim Sanç, Roser Pérez i Jordi Pastor, el conjunt comença a donar les primeres passes amb quatre cançons que serveixen de targeta de presentació, però ja son moltes més les que tenen preparades per a encetar el torn dels directes després de l'estiu.

"Ens inspirem sobretot en la música tradicional. La barregem amb harmonia moderna i emprem instruments clàssics, com el violí, el cello, el llaüt o el clarinet", explica a Levante-EMV Josep Alemany, veu, guitarra i un dels compositors del grup. Provinents d'Alcàsser, Picanya, Tavernes de la Valldigna i Catarroja, el grup va sorgir "per donar eixida als nous materials" que Sanç i Alemany tenien al rebost. I és que ambdós pertanyen també a Naia, conjunt folk valencià "que continua avant", assegura Alemany, encara que ara dos dels seus principals membres hagen encetat aquest nou camí.

"Volem que siga un projecte seriós, que arribe a ser el més paregut possible a viure de la música", confessa Alemany. "Hem begut dels grans mestres com Al Tall o Tres Fan Ball", afegeix. A les seues cançons es troben sons com la masurca o la dansà (també la lenta), tot amb reminiscències del "ball de plaça".