Va de bo a la Beneficència

L'exposició "Faixa roja, faixa blava" descobreix els secrets de la pilota valenciana i el món que l'envolta

05.11.2013 | 00:00
Va de bo a la Beneficència
Va de bo a la Beneficència

El Museu Valencià d'Etnologia inaugura el proper dijous 7 de novembre, a les 19 hores, l'exposició Faixa roja, faixa blava. La pilota valenciana. Es tracta d'una mostra organitzada juntament amb el Museu de la Pilota de Genovés.
L'exposició, comissariada per David Sarasol, ocuparà més de tres-cents metres quadrats, on, per una banda, es mostrarà un muntatge del dissenyador Eusebi López, amb una obra de l'artista de l'Alcúdia Manolo Boix, i, per altra banda, comptarà amb una sala dedicada totalment a totes les modalitats de la pilota valenciana. Així, es podrà vore panells explicatius de les distintes modalitats, colps, fabricació de pilotes i proteccions, vestimenta, etcètera.
També tindrem l'oportunitat de conèixer l'evolució que ha patit este esport en les equipaments, amb quatre maniquís amb equipatges de personatges destacats. Sis vitrines mostraran el procés de fabricació de les distintes pilotes, les proteccions, documents importants, així com elements de la canxa o dels propis jugadors.
Les parets mostraran diverses fotografies i cartells històrics, tots ells originals. Tres són les maquetes que es mostraran: el trinquet municipal de Genovés, el carrer la Font de Genovés i el frontó municipal del Puig. Una xicoteta mostra de les distintes canxes utilitzades per a practicar qualsevol de les modalitats de la pilota valenciana.

Homenatge al mestre Baixauli
Però, per damunt de tot destaquen un parell de coses. Per una banda, el material del taller del mestre piloter Baixauli de Catarroja, tot allò que utilitzaven per a la fabricació de la pilota de vaqueta i que la seua família ha donat al Museu de la Pilota, i que s'ha restaurat expressament per a esta exposició, i per altra banda, una escenografia de sis metres de llargària amb dues cares. Per una part, mostrarà tota l'escala del trinquet municipal de la Llosa de Ranes un dia de partida, i per l'altra, una galeria de figures de les distintes modalitats de pilota valenciana.
Per acabar, estan els audiovisuals. Uns estaran repartits per la sala i mostraran les modalitats, com s'elaboren les pilotes i proteccions, o com s'arreglen les mans els jugadors. Al final de l'exposició hi haurà un audiovisual on es podrà vore un recull d'imatges històriques.
Esta exposició estarà al Museu Valencià d'Etnologia, conegut com la Beneficència, fins el mes de març de 2014, per a després passar a ser itinerant pels pobles de la província de València.Cultura

Alfonso Azpiri.
Muere Alfonso Azpiri, referente del cómic español

Muere Alfonso Azpiri, referente del cómic español

El ilustrador, de 74 años, ha publicado en diferentes países y ha sido distinguido con varios...

Cuarenta años sin Groucho Marx, el genio de la comedia

Cuarenta años sin Groucho Marx, el genio de la comedia

En 1977, el artista fallecía a los 86 años en una clínica de Los Ángeles a causa de una neumonía

El Día Mundial de la Fotografía quiere reunir miles de fotos

El Día Mundial de la Fotografía quiere reunir miles de fotos

Fue un 19 de agosto de 1839 cuando se hizo público que se había inventado la fotografía en París

El Rototom apura el trago

La XXIV edición del Rototom Sunsplash finaliza tras una semana de conciertos y actividades...

"Hemos encontrado un ánfora Almadrava IV completa"

Los buceadores sacan de la Malva-Rosa la vasija del siglo III escondida durante dos mil años

The Wailers toman Benicàssim

The Wailers toman Benicàssim

El regreso más esperado del Rototom encandila a los amantes del reggae en una noche llena de...

Restaurantes en Valencia

Los mejores restaurantes en Valencia

Descubre los mejores restaurantes de tu zona: Gandía, Torrent, Sagunt... y disfruta de la cocina valenciana.
Todos los restaurantes de Valencia

 

Heráldica

Los mejores restaurantes en Valencia

¿Conoces la historia y los orígenes de tu apellido? Visita nuestro canal de Heráldica y descarga tu lámina. Si no encuentras tu apellido, pídelo gratis.

 
Enlaces recomendados: Premios Cine