Els últims triomfadors dels Oscar i Goya acompanyaran al cicle d´estiu que ja va iniciar La Nau sobre plans mestres en la nova edició de la Filmoteca d'Estiu, que se celebrarà entre els pròxims 31 de juliol i 29 d'agost en els jardins del Palau de la Música de València.

Com és habitual, la Filmoteca rescata per al públic estival alguns dels títols que van brillar en temporada de premis. Iñárritu, Alberto Rodríguez o Edward Snowden donen ara una nova oportunitat a qui se´n va quedar sense veure pel·lícules el cartell de les quals porta l´etiqueta: «guanyadora de».

Així, dins del cicle Cinema d'avui, es projectaran llargmetratges com el guanyador de l´últim Goya La isla mínima, el thriller d´Alberto Rodríguez amb eixa atmosfera hipnòtica que recordava a la sèrie True Detective. D´Andalusia es viatjarà a Broadway en Birdman, d'Alejandro González Iñárritu, que es va fer amb l'Oscar a la millor cinta per la reflexió sobre el teatre i l´art en pla seqüència; i després a Argentina amb la comèdia d'humor negre Relatos Salvajes de Damián Szifron.

Dos documentals acompanyen el cicle, els dos premiats: el Goya Paco de Lucía: la búsqueda de Curro Sánchez; i l'Oscar a la història d'Edward Snowden, Citizenfour, de Laura Poitras. Així mateix, els espectadors podran gaudir en versió original de Ida, de Pawel Pawlikowski, que va aconseguir el premi de l'Acadèmia d´Hollywood com a millor pel·lícula de parla no anglesa, i l'estrena a València de Los exiliados románticos, la road movie de Jonás Trueba.

Quant al cicle Plans mestres, s'exhibirà una fita del cinema negre com Perdición de Billy Wilder, juntament a El quinteto de la muerte d'Alexander Mackendrick; el llargmetratge d'animació Chicken Run: Evasión en la granja de Peter Lord i Magical Girl, una obra de Carlos Vermut recuperada també de les últimes nominacions de l´Acadèmia espanyola. El responsable de Programació de la Filmoteca, José Antonio Hurtado, explicava a la presentació d´aquesta edició que que les projeccions es perllongaran durant quatre setmanes, exceptuant els dimecres. El preu serà de 3,5 euros o es podrà adquirir un abonament de deu sessions per 25. Les pel·lícules començaran a les 22.30, mentre que les taquilles es trobaran obertes des de les 21.30. A més, la novetat d'enguany és que tot el cinema serà digital, un «salt tecnològic».