La morta valenciana més famosa en els últims anys retorna al món que va popularitzar la seua història: els jocs de taula. Un any i mig després de publicar-se la baralla original de 102 cartes, el denier Enric Aguilar, amb l´ajuda de les il·lustracions burtonianes d´Esther Mendez, llançava fa pocs dies una campanya de micromecenatge per finançar el seu projecte, seguint la fórmula que el va dur a l´èxit amb la primera edició del joc. L´objectiu: 4.500€ per costejar la producció d´un nou paquet de 50 cartesque es fabricaran a la companyia de jocs de taula alemanya Ludo Fact. La massiva i instantània mobilització dels seguidors de la difunta va fer que en poc més de 12 hores s´assolira la xifra (ahir portava 6.316 euros)

L´ampliació del joc, qamb el subtítol Els ingredients de la discòrdia incorpora nous elements i personatges que s´han d´afegir a la baralla original, com ara Canal 9, el Moro Mussa, Paquito el Xocolater o La Figa Ta Tia. En total, la nova proposta generarà una macrobaralla de 152 cartes. A més, l´expansió incorpora també un nou element: la moneda d´humor, que determinarà si La Fallera Calavera està contenta o enfadada davant situacions clau de la partida.

Una paella polèmica

El subtítol del joc fa referència al fil argumental i lúdic del nou paquet de cartes: l´aparició de tres ingredients polèmics que no es trobarien en la recepta original de la paella, assumpte sensible al cap i casal. Elements com la valuosa Gamba de Dénia i la discreta Clòtxina Espia aporten avantatges als jugadors, però aquells que s´atrevisquen a incloure-les a la paella corren el risc que el seu arròs no agrade a la Fallera Calavera, amb el consegüent càstig per part de la morta. El xoriç, per la seua banda, és l´ingredient prohibit que no es pot incloure a la paella, així que qui el tinga haurà d´intentar desfer-se´n com puga.

Fa dos anys que La Fallera Calavera es va popularitzar, quan Enric Aguilar va llançar la baralla de cartes que combinava la temàtica zombi amb el folklore i la cultura popular valenciana. Al fenomen lúdic es va sumar el literari quan Sembra Llibres va publicar el passat mes de febrer la novel·la homònima, que contava la vertadera història de la fallera.