08 de septiembre de 2015
08.09.2015
Música en valencià

Aspencat pren el relleu dels grups de masses valencians

El grup de la marina llança el seu quart disc, «tot és ara», on mostra la maduresa del seu estil i s´endinsa en el territori de la música electrònica

08.09.2015 | 04:15
Aspencat pren el relleu dels grups de masses valencians

En la marxa d´Obrint Pas i La Gossa Sorda „encara en lenta retirada„ hi ha una cridada a agafar el testimoni i perpetuar una branca de la música en valencià, la més popular fins ara, eixa que ha sigut capaç de modelar un públic lleial i actiu al voltant del mateix concepte de «música en valencià». L'escena en llengua pròpia es vessa en plena efervescència per estils molt diferents, però queden els hereus dels grups que han alçat els grans concerts en l'última dècada. Dins d´eixe magma havia quedat assenyalat Aspencat, que ara torna amb un quart disc amb el qual subratllar la jerarquia.

Ahir publicaren el nou treball d´estudi, Tot és ara (Halley Records), disponible per a descàrrega gratuita, i durant unes hores la seua web quedà col·lapsada, símptoma de les expectatives que envolten al grup. En els darrers dos anys, els de la Marina Alta no han parat de tocar per tot l´estat, estirant la seua anterior obra, Essència, on ja feien evolucionar la seva proposta de rock, rap, reggae amb lletres combatives cap a unes sonoritats més electròniques com dubstep o dancehall.

Música naix de la ràbia eixia fa una setmana com a primer avançament en forma de clip de Tot és ara. La cançó procura explicar tot allò que els impulsa a escriure cançons, altra osca de maduresa d´aquest conjunt. Al tema s´hi citen referents explícits com Ovidi Montllor, Víctor Jara o Malcom X i des del seu llançament ha superat les 55.000 reproduccions. Més enllà del single, al disc es troben cançons com La història és nostra, amb una base instrumental signada per Martin Plan B, que parla d´els fills dels 80 i 90 que han pres el protagonisme per construir un nou País Valencià.

Les colaboracions són una constant per a remarcar la diversitat de melodies i veus en el treball d´Aspencat. Així, destaca Trenca els miralls, amb la rapera catalana Mai, un crit a favor de la lluita feminista; o de Sense por, que compta amb la veu d´Ander de Green Valey. El so més típicament Aspencat es troba a Mantindre el foc, on hi canten Train to Roots des de Sardenya. A totes aqueste veus, se suma la d´Àlex Seguí de La Gossa Sorda, grup que es pot considerar com el germà major d´Aspencat. Aquest combinat posa una marca a l´evolució de les cançons del conjunt de la Marina.

Les cançons, a banda de poder descarregar-se des del seu lloc web, es sentiran a partir de demà en plataformes streaming i a totes les tendes a xarxar. Un llançament digital que s´avança per més d´un mes a la seua forma física: no serà fins a octubre quan es puga comprar el disc. El 17 de setembre es presentarà en directe a Vic.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine