Retallades. La paraula és un leit-motiv dels darrers anys, una síntesi de milers de drames personals. Retallades és el títol de l´exposició que el fotògraf valencià Andrés Castillo (1955) inaugura hui al Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València. Les imatges romandran fins al 25 d´octubre.

En un moment de saturació de la informació „això diuen els experts„, Castillo proposa una poètica del fragment, retrats sense rostre que inviten l´espectador a completar les històries.

El títol que acompanya cada imatge ajuda a eixa tasca d´elaboració d´una narració. Sostenibilitat, Remuneració en diferit, Regeneració democràtica, Pla de sanejament, Optimització de recursos€ Són algunes de les llegendes que l´autor proposa per a les seues fotografies.

Aquestes expressions pertanyen a l´argot polític habitual d´aquests darrers anys de crisi. Com diu Martí Domínguez en el text que acompanya l´exposició citant José María Valverde, «són malignes invencions verbals, neologismes indecents per a no dir les coses pel seu nom». Per a no dir corrupció, despotisme, abús de poder, injustícies socials, tràfic d´influències, explica Domínguez.

Estudiants, manifestants, policies, obrers€ Un seguit de individus sense nom i sense cara. Castillo cerca imatges despersonalitzades per a evocar les seues històries, però fugint d´un enfocament personal, periodístic podriem dir.

El fotògraf posa davant l´espectador gestos, detalls en què no reparen els seus protagonistes „convertits en models sense saber que són observats„, imatges fragmentàries i incompletes.

Però no hi ha amargor en la mirada de Castillo, com assenyala Domínguez. O al menys un amargor desencantat. Pot haver-hi desconhort, però «al darrere hi ha una esperança», diu el director de la revista Mètode.

Andrés Castillo és un veterà de la fotografia en terres valencianes. Va començar en RTVE i a partir dels anys 80 i durant 27 anys va ser el responsable de fotografia de la Conselleria de Cultura. Fins que la crisi es va materialitzar en retallades de despeses públiques. En 2006 va presentar Barra lliure a la sala La Gallera. Quatre fotografies d´aquella sèrie formen part de la col·lecció de l´IVAM.